Linkovi

Čimbenik straha u Iraku (28/7/03) - 2003-07-28


Irački tiranin Saddam Hussein uklonjen je s vlasti. Njegova dva sina, Uday i Qusay, poznati po svojim zločinima, su mrtvi. Irački narod sada može početi sa stvaranjem slobodne, sigurne i demokratske budućnosti. Međutim, kako je nedavno izjavio Paul Wolfowitz, zamjenik američkog ministra obrane, u Iraku je još uvijek vrlo raširen strah od prošlog režima:

"Iračani su poput zatvorenika koji je iz samice izašao na slobodu. Živjeli su godinama bez svjetla, bez novosti iz svijeta, bez ikakvih informacija o inozemstvu. A sada, odjednom, su vani - na zasljepljujućem svjetlu i svježem zraku slobode. Napredak koji u Iraku postižu naši vojnici olakšava Iračanima da se riješe tog osjećaja straha. Bez ikakve sumnje – u Iraku je postignut velik napredak.”

U Iraku ne postoji kriza s opskrbom hrane. Liječnici i medicinske sestre obavljaju svoj posao. Dnevna proizvodnja nafte prešla je milijun barela. Ponovno su se otvorile škole. U većini gradova i mjesta funkcioniraju lokalni organi vlasti. U ratu za oslobođenje Iraka, mnoge su stvari išle prema planu. Neke – kako kaže Paul Wolfowitz – nisu:

"Niti jedna iračka vojna postrojba - barem ne značajnije veličine - nije prešla na našu stranu, čime bi postala temelj novih iračkih oružanih snaga. Drugo, pokazalo se da policija zahtjeva opću reformu velikih razmjera. Treće, i najgore - prije rata bilo je teško zamisliti da će kriminalne bande Saddamovih sadista i gangstera, koji su bili na vlasti 35 godina, nastaviti s borbom."

Bez obzira na to, područja na sjeveru i na jugu Iraka su “izrazito stabilna” – rekao je Paul Wolfowitz. "U središnjem dijelu zemlje, u Bagdadu i oko njega, u području koje nastanjuju suniti, Treća oklopna divizija i Četvrta pješačka divizija postižu velik napredak. To je pogotovo očito na obavještajnom planu, gdje primamo mnoge dojave nakon čega hvatamo pripadnike srednjeg ešalona bivšeg režima, koji unajmljuju ubojice naših vojnika. Općenito gledano, u područjima gdje žive šiiti, oko gradova Karbala i Najaf, naši su vojnici izrazito dobro primljeni."

Bez obzira na razne izazove, Sjedinjene su Države odlučne nastaviti suradnju s iračkim narodom, kao i sa prijateljskim državama i saveznicima – kako bi se izgradila državna vlast kakvu zaslužuje irački narod.

XS
SM
MD
LG