Linkovi

'Okrnjen ugled' Condoleezze Rice (27/7/03) - 2003-07-27


Washington Post piše o "ozbiljno okrnjenom ugledu" savjetnice predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost, Condoleeze Rice. Još nedavno, ona je smatrana vjerojatnim kandidatom za mjesto državne tajnice, uz vrlo žive nade Republikanaca da bi – vjerojatno prije toga - mogla postati i guverner Kalifornije, a jednog dana, možda i predsjednica države.

Od tog 'nedavno', pa do danas, mnogoštošta se promijenilo. Kontroverza oko načina na koji je administracija koristila obavještajne podatke o iračkom oružju uoči rata u toj zemlji u potpunosti je izmijenila image Condoleeze Rice, piše washingtonski list. “Ona ili nije čitala obavještajna izvješća, ili je zanemarivala višestruka upozorenja obavještajne zajednice, ili je pak davala izjave o američkim obavještajnim saznanjima o Iraku za koje je znala da nisu istinite.”

Ako nije znala točno kako stoje stvari s obavještajnim podacima, citira riječi stručnjaka list Washington Post, onda nije dobro obavljala svoj posao s obzirom da je Saddamov nuklearni program bio najviši prioritet administracije – još od prošlog ljeta. Demokrati, pak, to karakteriziraju 'zastrašujućom razinom nekompetencije'.

U Washington Postu, također, na naslovnoj strani i - Afganistan. Točnije, planovi administracije da traži novi paket pomoći za tu zemlju u iznosu od jedne milijarde dolara. Ti planovi se objavljuju u okružju vrlo glasnih kritika da je vlada izgubila zanimanje za obnovu Afganistana nakon što se okrenula Iraku. Paket u visini od milijardu dolara više bi nego utrostručio pomoć koju Afganistan sada prima - 300 milijuna dolara - a poslužio bi za izvođenje projekata koji bi bili okončani u periodu od godine dana tako da bi se odrazili na živote građana prije izbora, zakazanih za listopad 2004.

S naslovnice New York Timesa, pak, poziv na produženje života svemirskog teleskopa Hubble. U Washingtonu će se uskoro okupiti astronomi, kako bi raspravljali kada i kako bi NASA trebala likvidirati jedan od svojih najspektakularnijih uspjeha. Njujorški list daje glas onima koji Hubbleu žele produžiti život. NASA je planirala ukloniti teleskop Hubble 2010, kako bi financirala drugi svemirski teleskop, Webb, koji bi se trebao naći u orbiti 2011. godine. Ako je suditi po reakcijama javnosti, i one stručne i one laičke, Hubble bi mogao orbitirati i slati svoje fantastične snimke svemira dulje nego što je bilo planirano

XS
SM
MD
LG