Linkovi

U Baqoubi ubijena četiri američka vojnika (27/7/03) - 2003-07-27


U dva napada u Iraku ubijena su četiri, a ranjeno je šest američkih vojnika.

Američko središnje zapovjedništvo potvrdilo je da su po prvi put napadnuti vojnci Četvrte pješaške divizije, koji su čuvali dječju bolnicu u Baqoubi, sjeveroistočno od Bagdada. U Baqoubi je i ranije bilo napada na američke snage.

Otkako je predsjednik George Bush 1. svibnja proglasio kraj glavnih borbenih operacija u Iraku, u neprijateljskim napadima ubijeno je ukupno 49 američkih vojnika.

Koalicijska Privremena uprava upozorila je da bi se napadi mogli intenzivirati, nakon što su američke snage ubile Saddamove sinove Udaya i Qusaya, u žestokom obračunu u Mosulu na sjeveru zemlje.

Skupina koja se naziva "Sadamovi fedajini" najavila je da će osvetiti njihovu smrt. Međutim, američki dužnosnici nadaju se da će eliminiranje Sadamove dinastije, dugoročno gledano, oslabiti gerilsku kampanju.

Koalicija je također priopćila da su američke snage, na temelju dojave, uhvatile trinaest ljudi u blizini Saddamovog rodnog grada Tikrita. Vjeruje se da je među uhvaćenima veći broj Sadamovih tjelohranitelja.

Prema američkim dužnosnicima, sve veći broj Iračana kontaktira američke vojnike s dojavama o tome gdje bi se Saddam mogao nalaziti.

XS
SM
MD
LG