Linkovi

Studenti i alkohol: Kako zaustaviti 'binge drinking'? (27/7/03) - 2003-07-27


Pošast "binge drinikinga" kruži američkim campusima! Radi se o konzumiranju alkohola na studentskim kućnim zabavama koje bi se, svakodnevnim jezikom, moglo opisati kao "nalijevanje do daske". Sudionik u ovoj aktivnosti, u kratkom vremenu, mora "na eks", popiti razmjerno veliku količinu piva ili nekog žestokog pića.

Sveučilišta i ustanove javnog zdravstva nastoje zaustaviti "binge drinking", no to im ne polazi za rukom. Posljednjih 12 mjeseci na 37 američkih sveučilišta provedena je promidžbena kampanja s ciljem da se propagira "social norms drinking" - konzumiranje alkohola "u skladu s prihvatljivim društvenim normama".

Kampanja se sastojala u djeljenju letaka i organiziranju seminara. Naglasak je bio na promjeni načina razmišljanja - shvaćanju činjenice da nije točno da "svi studenti piju", te da "čovjeku može biti zabavno i bez alkohola". Kampanju su financirale tvrtke koje proizvode alkoholna pića te savezna vlada.

Nakon jednogodišnje kampanje - koja je koštala 8 milijuna dolara, a proveli su je djelatnici Škole javnog zdravstva Sveučilišta Harvard - konzumacija alkohola na 37 sveučilišta na kojima je provedena kampanja uspoređena je sa situacijom na 97 sveučilišta gdje kampanja nije bila provedena.

Rezultat: kampanja koja je promovirala "social norms drinking" nije imala znakovitog utjecaja na studente, koji u velikom broju - bez obzira na letke i seminare - izgleda nastavljaju s rekreativnim opijanjem.

Djelatnici Škole javnog zdravstva Sveučilišta Harvard kažu da 12 mjeseci nije dovoljno dugo vremensko razdoblje da bi se istražili trendovi u ovakvoj vrsti ponašanja studenata, te najavljuju dugotrajnija istraživanja kao i druge metode borbe protiv "binge drinkinga".

XS
SM
MD
LG