Linkovi

Intenzivira se potraga za Saddamom (28/7/03) - 2003-07-27


Načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, general Richard Myers, izjavio je da je ubojstvo sinova Saddama Husseina rezultiralo pravom poplavom novih informacija o tome gdje se skriva zbačeni irački čelnik. Američke snage su danas izvele tri racije na kuće u području Tikrita nakon dojave da se na jednoj od lokacija krije šef Saddamove sigurnosti. Nitko nije uhićen.

Kako iz Bagdada javlja Dale Gavlak, potraga za Saddamom Husseinom se nastavlja. Jučer su vojnici iz specijalne američke vojne postrojbe obavili jednu operaciju u središtu Bagdada, međutim, nisu otkrili nikakav trag svrgnutog diktatora. Jedan američki vojnik je izjavio da je nakon ove akcije u lokalnu bolnicu dovezeno pet poginulih i osam ranjenih.

Koalicijska prijelazna vlast je priopćila kako nema informacija o provedenoj akciji osim toga da ju je obavila Posebna jedinica broj 20. Riječ je o specijalcima čiji je jedini zadatak uhvatiti Saddama Husseina i njegove pomoćnike.

Jedan irački policajac i očevici su priopćili da su poginuli bili civili. Izjavili su da su vojnici otvorili vatru na putnike u dva automobila, pokraj vile za koju se vjerovalo da se u njoj skriva Saddam Hussein.

Vlasnik vile i jedan od plemenskih vođa, Rabeeah Amin, odbacio je tvrdnje da je Saddam bio u kući. Uz to, on je šokiran demoliranjem njegova doma: "Amerikanci se neće ustručavati da iskoriste ovakvu priliku i uđu u bilo čiju kuću ili zgradu kako bi pronašli Saddama Husseina."

Ovaj plemenski vođa je uložio pritužbu šefu koalicijske prijelazne vlasti Paulu Bremeru.

U međuvremenu, jedan američki marinac je poginuo, a drugi je ranjen u napadu granatom u jednom selu južno od Bagdada. Time je broj poginulih američkih vojnika u Iraku, u protekla 24 sata, porastao na pet. Od utorka, kada su američke snage ubile Saddamove sinove, Udaya i Qusaya, poginulo je deset američkih vojnika.

Govoreći danas za televizijsku mrežu Fox, zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz, izjavio je da su američki dužnosnici očekivali kratkotrajno intenziviranje nasilja nakon ubojstva Saddamovih sinova. No, gospodin Wolfowitz je dodao da koalicijske snage dobijaju sve više uporabljivih informacija uključujući i prošlotjednu dojavu koja je dovela do otkrivanja 660 iračkih raketa zemlja-zrak.

Privremena koalicijska vlast u Iraku kaže da će sutra objaviti kako će ubijeni sinova Saddama Husseina biti pokopani. Glasnogovornik koalicije rekao je da se prije toga mora provesti niz identifikacijskih procedura te autopsija. Koalicijske vlasti su kontaktirale vladajuće iračko vijeće i vjerske čelnike kako bi se dogovorio odgovarajući pogreb Udaya i Qusaya Husseina.

XS
SM
MD
LG