Linkovi

Seabiscuit (28/7/03) - 2003-07-27


Ovog se vikenda u Americi počeo prikazivati “Seabiscuit”, film o trkaćem konju čiji su pobjede na hipodromoma širom zemlje, za velike ekonomske depresije prije sedamdeset godina, dizale moral milijunima Amerikanaca. U filmu igraju Toby Maguire, poznat iz prošlogodišnjeg ljetnog hita “Spiderman”, Jeff Bridges i Chris Cooper – koji je prošle godine dobio Oscara za ulogu u filmu “Adaptacije”.

Kada su u pitanju rasni trkaći konji, Seabiscuit nije mnogo obećavao. Bio je manji od ostalih, galopirao je nekako nespretno, s trenerima mu je išlo vrlo teško. Više je bio korišten za treninge drugim konjima nego što je sam sudjelovao na utrkama. No, kako se na kraju pokazalo, Seabiscuitu je bio potreban netko tko će ga razumjeti i dati mu šansu.

Film je snimljen prema bestselleru "Seabiscuit" Laure Hillenbrand. Ova američka publicistica je opisala kako je iznenadani uspjeh Seabiscuita, na simboličan način, iskazao osjećaje Amerikanaca sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća. Zemlja koju je razdirala višegodišnja ekonomska kriza našla je inspiraciju u uspjehu tipičnih autsajdera, gubitnika – ždrijepca Seabiscuita, ali i njegova vlasnika, trenera i džokeja.

Svaki od njih bio je slomljen - na svoj način. Jeff Bridges tumači ulogu Seabiscuitova vlasnika, milijunaša Charlesa Howardsa, čiji je život uništen smrću sina. Chris Cooper je trener, kauboj iz nekog drugog vremena kojeg privlače tipični autsajderi, dok Toby Maguire tumači lik džokeja Reda Pollarda, koji je zahvaljujući “prijateljstvu” sa Seabiscuitom prevladao alkoholizam i tešku fizičku povredu.

"Red Pollard mora prevladati mnogo osobnih problema, da bi uopće bio dio tima, no on tu nalazi i druge ljude kojima život nije bio baš naklonjen. Zajedno – oni su uspješni, i mislim da je upravo ta ideja tih godina bila vrlo snažna, to je ljude očito vrlo inspiriralo jer su prepoznali i vlastite tegobe, kao i put iz krize. Biti uporan, dići se iz prašine i nastaviti dalje – mislim da i danas pravi heroji postupaju na taj način" - tako Reda Pollarda opisuje Toby Maguire.

Jeff Bridges dodaje da priča o Seabiscuitu pokazuje kako se tadašnja Amerika jedinstveno okupila oko pravih, istinskih heroja. “Danas je to i teško zamisliti, kada se čini da svakom suvremenom heroju nešto ipak nedostaje” – primjećuje Jeff Bridges.

Scenarist i redatelj Gary Ross kaže da je važno razumjeti vrijeme radnje, Ameriku tridesetih godina, međutim, on misli da je film relevantan i suvremenom gledatelju: "U svakom slučaju, Seabiscuit je pravi heroj. Međutim, bilo je i boljih konja. On je u očima javnosti ipak pobjednik upravo zbog toga što je prevladao neke svoje nedostatke i od već otpisane životinje postao je prvak. Gubio je, ali nije bio gubitnik. To isto važi i za ljude okupljene oko njega. To je tada za naciju bila važna poruka – ne pristati na poraz. Ne treba se prepustiti malodušnosti, misliti da si bezvrijedan. Trenutačni neuspjeh treba upornim radom prevladati, izdići se iznad njega. To je pravi američki duh."

U filmu Seabiscuit također igraju William Macy, Gary Stevens te Chris McCarron.

XS
SM
MD
LG