Linkovi

Upitna točnost testa za ranu dijagnozu raka prostate (26/7/03) - 2003-07-26


Novoobjavljena studija dovodi u pitanje pouzdanost naširoko korištenog testa za utvrđivanje ranih znakova raka prostate. Pokazalo se, naime, da test ne registrira 82 posto tumora kod muškaraca mlađih od 60 godina. Test na antigen specifičan za prostatu, poznat po skraćenom nazivu PSA, promašio je i 65 posto rakova prostate u starijih muškaraca, piše u izvješću objavljenom u najnovijem izdanju časopisa "The New England Journal of Medicine".

Dr. Rinaa Punglia, s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard, i njezina ekipa znanstvenika kažu da je točnost tog testa do sada bila precjenjivana jer liječnici nisu rutinski provjeravali nalaze koji su, prema testu, bili normalni, odnosno zdravi.

Razina PSA od 4 smatrana je zdravom. Prema Američkoj udrugi za borbu protiv raka, razina PSA od 4 do 10 znači da postoji šansa od 25 posto da testirana osoba ima rak prostate. Razina iznad 10 znači da je rizik oboljenja veći od 67 posto.

Ekipa dr. Punglia preporuča da se zdravom smatra razina od 2,6 PSA, premda to znači da bi daleko veći broj muškaraca morao proći biopsiju, kako bi se potvrdilo da nemaju rak prostate.

XS
SM
MD
LG