Linkovi

'Ugledni surogati' brane Graya Davisa (26/7/03) - 2003-07-26


Kako piše New York Times, guverneru Kalifornije Grayu Davisu preostaju tek 74 dana da porazi masovni pokret kojem je cilj njegova smjena. U protivnom, postat će tek drugi guverner u povijesti Sjedinjenih Država koji je izbačen s položaja referendumom.

Protivnici guvernera najviše mu zamjeraju slabu ekonomsku i fiskalnu politiku. Proračunski manjak Kalifornije se u posljednje tri godine popeo na 38 milijardi dolara, nakon višegodišnjih viškova u budžetu, tijekom devedesetih.

Guvernerova strategija preživljavanja - piše New York Times - svodi se na to da “iskamči” glasanje o bilo čemu drugome samo ne o njemu kao guverneru. Među tim 'svim drugim' pitanjima bit će naglašavanje 'desničarske urote' da ga se ukloni s položaja, kao i visoka cijena održavanja novih izbora u vrijeme kada je Kalifornija već 38 milijardi dolara u deficitu.

Umjesto samog guvernera, njegovu će poruku prenositi "ugledni surogati", piše New York Times, među kojima je bivši predsjednik Bill Clinton te senatorica Hillary Rodham Clinton.

Washington Post piše da su republikanci, deset godina nakon što su se domogli većine i kontrole Zastupničkog doma, postali točno ono protiv čega su se najviše borili dok su bili manjina. Točnije, odustali su od mnogih reformi koje su obećavali biračima, poput ograničavanja broja mandata na predsjedateljskim položajima u odborima i strožijih etičkih propisa.

Sada, piše Washington Post, upravo su republikanci uveli drakonsku unutarstranačku disciplinu kojom su zastrašeni glasovi iz same stranke koji se protive trendu vladajuće skupine na čelu s Dennisom Hastertom, predsjednikom Zastupničkog doma, te čelnikom republikanske većine Tomom DeLayom.

Zakonodavni prijedlozi demokrata, koji su u manjini, sustavno se blokiraju.

Javnost za to ranije nije znala, a nije posebice ni marila, ali je prošlotjedni incident u Odboru za proračun, kada je predsjedatelj – neuspješno! – pokušao pozvati policiju da izbaci demokrate sa sjednice donio i neželjenu pozornost javnosti.

XS
SM
MD
LG