Linkovi

Od jeseni, Pipi u Americi! (27/7/03) - 2003-07-26


Dalmacijavino, splitska tvrtka za proizvodnju alkoholnih i bezalkoholnih pića, na jesen će - sudeći prema ozbiljnim pregovorima s američkim distributerima - izvesti u Sjedinjene Države prve količine bezalkoholnog pića s okusom naranče, “Pipi”.

O dosadašnjem izvozu vina i octa u SAD za Glas Amerike govori Davor Andrijašević, direktor Odjela marketinga Dalmacijavina.

Dalmacijavino, najveći hrvatski proizvođač i izvoznik vina, godišnje proizvede 6 milijuna litara. U Ameriku samo 100 tisuća litara vina. Dvadeset posto ukupne produkcije vina otpada na izvoz. Splićani svoja vina najviše izvoze na tržišta Njemačke, Amerike i Kanade.

Davor Andrijašević direktor marketinga Dalmacijavina kaže da je vino "Kaštelet" uvjerljivo najjači proizvod u prodajnom i tržišnom smislu. "Kaštelet - mješavina dalmatinskih crnih sorti - prepoznat je ne samo u Hrvatskoj nego u inozemstvu i on se prodaje iznimno dobro. Sve ono što proizvedemo odmah i prodamo. Kaštelet koji najvećim dijelom ide u SAD, a tu su u izvoznom dijelu Pelješac, Plavac, Marjan i Dalmatiner vrlo su zanimljiva i interesantna prosječnom bogatijem zapadno-europskom i američkom potrošaču."

Za bezalkoholno piće s okusom naranče “Pipi”, čiji bi prvi kontigent trebao prema Americi krenuti na jesen, direktor marketinga Dalmacijavina kaže da ono ne zaostaje kvalitetom i okusom u odnosu na svjetski priznate gazirane proizvode.

U svijetu je prepoznat i splitski ocat ili kako ga još nazivaju kvasina. Početkom svibnja Dalmacijavino izvezlo je u Sjedinjene Američke Države prvih 8 000 boca kvasine. Najave su da bi se izvoz tog začina u SAD mogao uskoro povećati i za trideset puta.

“Činjenica je da je ta kvasina interesantna američkom kupcu odnosno našem čovjeku u Sjedinjenim Američkim Državama, upravo zato što je naša kvasina na tragu kvalitete dalmatinskog crnog vina. Tim više, ona je punjena u staklenu ambalažu i treba reći da je Dalmacijavino prvi hrvatski proizvođač kvasine odnosno octa koji puni tu kvasinu u staklo” - tvrdi Davor Andrijašević.

Direktor marketinga “Dalmacijavina” pohvalno ocjenjuje suradnju s američkim distributerima iz New Yorka i Chicaga koji u SAD plasiraju splitske vinske i bezalkoholne proizvode. Tvrdi da bi u budućnosti uz vinske palete, bezalkoholne proizvode i kvasinu jedan od jačih proizvodnih aduta Dalmacijavina mogla biti proizvodnja žestokih alkoholnih pića.

“Ja bih zapravo želio izraziti snažnu želju naše kuće za što intenzivnijim prodorom na američko tržište. Tržište koje je najsnažnije na svijetu i siguran sam da će Amerikanac, a i Amerikanac hrvatskog podrijetla prepoznati kvalitetu proizvoda Dalmacijavina" - rekao je za Glas Amerike Davor Andrijašević, direktor marketinga Dalmacijavina.

XS
SM
MD
LG