Linkovi

Iračani cijene slobodu (27/7/03) - 2003-07-26


Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama oslobodila je dvadeset i pet milijuna Iračana od režima Sadama Huseina. Paul Bremer, američki civilni upravitelj u Iraku, izjavio je da je većina Iračana zahvalna što je slobodna.

4. srpnja, trgovine i privatne kuće u raznim dijelovima Iraka bile su okićene američkim zastavama u znak zahvalnosti Sjedinjenim Državama. Kako je rekao Khalid Kisthtaini, jedan od vodećih iračkih romanopisaca: "Naše oslobođenje doživljavamo kao početak prijateljstva sa Sjedinjenim Državama i Britanijom koje bi trebalo trajati tisuću godina. Sjedinjene Države i Britanija pokazali su da su pravi prijatelji, koji priskaču u pomoć. Tu činjenicu ne može promijeniti ništa."

Gospodin Bremer je kazao da je nasilje, koje i dalje postoji u Iraku, ograničeno na malo područje i nema podršku naroda: "Republikanska garda i Sadamovi fedajini imali su desetke tisuća pripadnika, koji su koncentrirani u području u kojem je Sadam oduvijek uživao političku i plemensku podršku. Radi se o području između Tikrita, Saddamovog rodnog mjesta, i Bagdada na jugu. U tom području je od 1. lipnja izvedeno 85 posto napada na američke snage. Dakle, radi se o malom dijelu cijele zemlje."

Politička i društvena infrastruktura u Iraku nastavlja se popravljati. 67 iračkih gradova i 85 posto manjih mjesta sada ima lokalne vlasti, koje funkcioniraju. Većina bolnica ponovno radi, a po prvi puta od 1999. počinju dobivati i osnovne potrepštine. Štoviše, otvorena je i većina iračkih osnovnih i srednjih škola, kao i sva sveučilišta u zemlji, osim dva.

Iračani i dalje brinu o svojoj budućnosti. No, kao što je rekao bagdadski geolog Mohsen Saleh: "Nakon što smo iznijeli svoje zamjerke, ipak se još uvijek sjećamo glavne činjenice – da Sadama više nema."

XS
SM
MD
LG