Linkovi

John Schlesinger, 1926 - 2003 (26/7/03) - 2003-07-26


U Palm Springsu, u Kaliforniji, preminuo je redatelj i glumac John Schlesinger. Njegovo najpoznatije ostvarenje je film "Ponoćni kauboj", koji je 1970. godine nagrađen Oscarom za najbolji film i režiju.

John Schlesinger je posljednje tri godine trpio teške posljedice moždanog udara, te je jučer - kako je priopćila lokalna bolnica u Palm Springsu - bio isključen uređaj za održavanje na životu.

Filmsku karijeru je počeo kao glumac, a potom i režiser televizijskih dokumentarnih programa na BBC-u. 1962. snima svoj prvi igrani film, "I to se zove ljubav". Slijede "Lažov Billy", "Darling" i "Daleko od razuzdane gomile".

Po dolasku u Hillywood, snima "Ponoćnog kauboja", dramu o mladom i naivnom Teksašaninu (Jon Voigt), koji se da bi preživio u New Yorku odaje prostituciji. Sprijateljuje se s beskućnikom i sitnim prevarantom Ratsom Rizzom (Dustin Hoffman), koji mu postaje neka vrst vodiča kroz kaotični urbani pejsaž suvremene Amerike. Film "Ponoćni kauboj" je prije tridesetak godina bio prilično kontroverzan, zbog tematike homoseksualizma te seksualnih scena. Kritici i gledateljima, međutim, vrlo se svidio.

Nominiran za sedam Oscara, Ponoćni je kauboj nagrađen s tri. U povijesti Hollywooda, "Ponoćni kauboj" je jedini film kategoriziran kao "X", zbog slobodnijih scena, koji je nagrađen Oscarom za najbolji film. Kasnije, kategorizacija je ublažena, i danas se ovaj film oglašava kao "R" ostvarenje.

John Schelsinger režirao je i niz drugih uspješnih filmova, kao što su "Maratonac", "Sjaj i bijeda Hollywooda", "Nedjelja, krvava nedjelja" i "Madame Sousatzka" .

XS
SM
MD
LG