Linkovi

Ministarstvo pravosuđa zatražilo oduzimanje državljanstva bivšem SS-ovcu, rođenom u Hrvatskoj (25/7/03) - 2003-07-25


Američko Ministarstvo pravosuđa zatražilo je od saveznog suda u Des Moinesu, u saveznoj državi Iowa, da započne postupak oduzimanja državljanstva izvjesnom Johnu Hanslu, koji je za vrijeme drugog svjetskog rata bio stražar u jednom nacističkom logoru smrti.

Čelnik Ureda ministarstva pravosuđa za posebne istrage priopćio je da je 78-godišnji John Hansl – koji je rođen u Hrvatskoj – zatajio, odnosno lagao o svojoj službi u nacističkim postrojbama prilikom useljenja u Ameriku, 1955. godine.

John Hansl još nije odgovorio na ove optužbe.

Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je Hansl 1943. bio stražar u zloglasnom nacističkom logoru Sachsenhausen, u blizini Berlina. U tom su logoru ubijene, izgladnjivane te podvrgnute medicinskim eksperimentima tisuće žrtava, kako Židova tako i osoba drugih nacionalnosti. U priopćenju ministarstva pravosuđa tvrdi se da se John Hansl nakon službe u ovom koncentracionom logoru borio u jednoj SS postrojbi u Francuskoj.

Američka imigracijska politika već desetljećima temelji se na načelu da državljanin ne može postati osoba koja je sudjelovala u nacističkim zločinima protiv nevinog civilnog stanovništva.

XS
SM
MD
LG