Linkovi

Sirija i Iran pružaju utočište teroristima (26/7/03) - 2003-07-25


Vlade zemalja diljem Srednjeg istoka moraju se zalagati za mir borbom protiv terorizma. Predsjednik George Walker Bush izjavio je da je terorizam najveća prepreka uspostavljanju palestinske države, koja bi živjela u miru uz Izrael:

"Svi čelnici koji žele ostvariti ovaj cilj imaju obvezu podržati svoje riječi realnim mjerama protiv terora. A čelnici koji su zainteresirani za rješavanje srednjoistočnog pitanja mirnim putem moraju podržati napore premijer Mahmouda Abbasa na izgradnji demokratske Palestine i ublažavanju teškoća s kojima se sučeljava palestinski narod."

Dvije zemlje koje i dalje predstavljaju posebnu prijetnju miru na Srednjem istoku podržavajući terorizam su, kako je rekao predsjednik Bush, Sirija i Iran: "Danas Sirija i Iran nastavljaju štititi i potpomagati teroriste. Takvo ponašanje je potpuno neprihvatljivo. Zemlje koje podržavaju teror morat će za to polagati račune."

Sirija već dugi niz godina podržava palestinske teroriste, koji operiraju s njenog teritorija, te iz dijelova Libanona pod njenom kontrolom. U glavnom gradu Sirije, Damasku, urede ima niz terorističkih organizacija, uključujući Hamas, Narodni front za oslobođenje Palestine i Palestinski islamski džihad. Sirija se do sada oglušivala na američke zahtjeve da zatvori te urede.

Iran također štiti, obučava i podržava mnoge od tih terorističkih organizacija. Uz to, Iran pruža znatnu financijsku i vojnu pomoć Hezbollahu, koji organizira terorističke napade na, između ostalih, Izrael, Libanonce, Amerikance, Francuze i Argentince. S obzirom da Sirija i Iran podržavaju takve terorističke organizacije, Sjedinjene Države su već odavno proglasile obje ove zemlje državama koje podržavaju terorizam.

Sirija i Iran moraju prestati podržavati teroriste. Kako je rekao predsjednik Bush, došao je trenutak da se Sirija i Iran "odreknu terorizma, da prestanu financirati organizacije poput Hamasa, te da izoliraju one koji osjećaju toliku mržnju da su spremni zaustaviti napredovanje mira."

XS
SM
MD
LG