Linkovi

Kraj režima Saddama Husseina (25/7/03) - 2003-07-25


Smrt sinova Saddama Husseina jasno pokazuje da je diktatura koja je desetljećima terorizirala narod Iraka uništena. Predsjednik George Bush je smrt Udaya i Qusaya Husseina – koji su poginuli 22. srpnja, u Mosulu, u okršaju s američkim vojnicima – prokomentirao na ovaj načina:

"Sinovi Saddama Husseina bili su odgovorni za mučenja, ranjavanje i ubojstvo bezbroj Iračana. Sada – više nego ikad prije – svi Iračani mogu biti svjesni da je s bivšim režimom svršeno, on se neće vratiti."

“Nekoliko preostalih pristaša”, koje su lojalne vladi Saddama Husseina i dalje pokušava destabilizirati zemlju – rekao je predsjednik Bush. “Ove ubojice” – nastavio je američki predsjednik – “su neprijatelji iračkog naroda. Oni djeluju u tek nekoliko područja Iraka. Međutim, gdje god bili, za njima je potjera, i oni će biti poraženi.” U međuvremenu, rekao je predsjednik George Bush, Sjedinjene Države i njihovi partneri iz koalicije “odlučni su pomoći izgradnju slobodne, suverene i demokratske nacije.”

"Slobodni, demokratski i miroljubivi Irak neće ilegalnim naoružanjem za masovno uništavanje prijetiti Americi niti našim saveznicima. Slobodni Irak neće biti vježbalište terorista, niti će im od tamo stizati novac. Slobodni Irak neće opskrbljivati teroriste oružjem, koje će potom biti korišteno protiv nas ili naših saveznika. Slobodni Irak neće destabilizirati Srednji istok. Slobodni Irak može biti primjer optimizma za cijelu regiju, te predvodnik za zemlje koje žele biti slobodne" - rekao je američki predsjednik.

“Kada je u pitanju nada u bolju budućnost, u Iraku – zemlji razoranoj desetljećima tiranije - postižemo stalan napredak” – rekao je gospodin Bush. U tome je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama ispunila svoje obećanje: "Amerika i njezini partneri održali su obećanje da će ukloniti diktatora, kao i prijetnju koju je on predstavljao. To je obećanje bilo dano ne samo iračkom narodu, već i svijetu. Također, održavamo obećanje da ćemo uništiti svaki ostatak tog režima, te da ćemo pomoći narodu Iraka da ostvari slobodu i da vlada samim sobom."

Obnova Iraka zahtjeva stalan angžman – rekao je predsjednik Bush. Ovo obećanje se također ispunjava.

XS
SM
MD
LG