Linkovi

Na sjeveru Iraka ubijena tri američka vojnika (24/7/03) - 2003-07-24


Trojica američkih vojnika ubijena su iz zasjede u sjevernom Iraku. Žrtve najnovijeg napada bile su u sastavu vojne postrojbe koja je prije dva dana sudjelovala u akciji u Mosulu, u kojoj su ubijena dvojica sinova Saddama Husseina.

Američka je vojska priopćila da su trojica vojnika ubijena kada je na njihov konvoj rano jutros otvorena vatra iz lakog oružja i ručnih bacača. Konvoj se u trenutku napada nalazio kod mjesta Qaiyara, jugoistočno od Mosula. Ubijeni su vojnici bili u sastavu 101. divizije, koja je u utorak sudjelovala u napadu na kuću u Mosulu u kojoj su ubijena dvojica Saddamovih sinova, te jedan mladić – za kojeg se vjeruje da je bio sin Qusaya Husseina – kao i jedan tjelohranitelj. Zapovjednik koalicijskih snaga u Iraku general Ricardo Sanchez upozorio je jučer da bi ubojstva Saddamovih sinova mogla izazvati osvetničke napade, te sljedećih nekoliko dana potaknuti nove akcije protiv američkih vojnika.

***

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da će fotografije ubijenih Saddamovih sinova uskoro biti objavljene kako bi se dokazalo da su mrtvi. Današnji New York Times navodi da se na fotografijama vide tijela Qusaya i Udaya sa zatvorenim očima, te jasno vidljivim teškim ranama i tragovima krvarenja.

***

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin zatražio je od Ujedinjenih naroda da preuzmu posao obnove Iraka. U intervjuu za francuski državni radio, gospodin de Villepin je rekao da jedino svjetska organizacija može pružiti sigurnosna jamstva cijeloj međunarodnoj zajednici u suradnji na obnovi ratom razorene zemlje. On je dodao da jednostavno dodavanje stranih postrojbi postojećim koalicijskim snagama - koje predvodi američka vojska - neće jamčiti sigurnost.

XS
SM
MD
LG