Linkovi

Dodijeljene Predsjedničke medalje slobode (24/7/03) - 2003-07-24


Na prigodnoj svečanosti u Bijeloj kući predsjednik Bush je sinoć dodijelio ovogodišnje Predsjedničke medalje slobode. Među osam dobitnika ove godine je i bivši predsjednik Republike Češke Vaclav Havel, koji je u komunističkoj Čehoslovačkoj više puta zatvaran kao pisac-disident.

Medalju slobode dobio je i američki znanstvenik i pisac Jacques Barzun, nuklearni fizičar Edward Teller i pisac James Wilson. Posthumni dobitnici ovog priznanja su Roberto Clemente, slavni igrač baseballa, koji je smrtno stradao 1972, dok je dostavljao humanitarnu pomoć žrtvama potresa u Nikaragvi, te vlasnik lanca fast food restorana Wendy's Dave Thomas i pokojni sudac Vrhovnog suda Byron White.

Tu je i doajenka američkog kulinarstva Julia Child, pijanist Van Cliburn, košarkaški trener John Wooden i glumac Charlton Heston.

Medalju slobode uveo je 1945. predsjednik Harry Truman kao priznanje za civile koji su služili u drugom svjetskom ratu. Od doba predsjednika Kennedyja dodjeljuje se kao odličje za istaknutu službu.

XS
SM
MD
LG