Linkovi

Kopnene postrojbe i marinci stižu kući iz Iraka u rujnu i listopadu (24/7/03) - 2003-07-24


Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" piše da je Pentagon konačno objavio plan rotiranja postrojbi u Iraku. Kopnene postrojbe i marinci vratit će se kući u rujnu i listopadu, a zamijenit će ih svježe američke postrojbe, kao i međunarodne snage, koje bi ostale u Iraku do godine dana. Ukupno će u Iraku do svibnja iduće godine ostati oko 146 tisuća američkih postrojbi. Međutim, kako ističe "USA Today", u Pentagonu se događa još jedna vrlo značajna stvar: kako dolazi do sve više raspoređivanja postrojbi u svijetu, tako je počela i ozbiljna rasprava o povećanju broja postrojbi kopnene vojske za dvije divizije. Divizija ima obično između 15 i 20 tisuća vojnika, a američka kopnena vojska trenutno ima deset divizija. Još nedavno govorilo se o smanjenju broja aktivnih vojnika u američkim postrojbama.

Kad već govorimo o rastezanju američkih vojnih snaga po svijetu, vrijedi se prisjetiti Afganistana, o čemu piše bostonski "Christian Science Monitor". Ove godine, naime, afganistanski farmeri proizvode rekordni usjev maka - navodno oko 4 tisuće metričkih tona - dakle i rekordni prihod od opijuma. Taj novac, međutim, neće se odraziti na boljitak čitave zemlje, nego, kako piše Monitor, dat će lokalnim gospodarima rata više slobode od američkog utjecaja, a pomoći će i talibanima da održe svoj ustanak na životu. Afganistanske seljake je vrlo teško odgovoriti od uzgoja maka, jer realnost pokazuje da s uzgojem pšenice padaju iz godine u godinu u sve veće dugove, a mak im donosi 12 puta veći prihod!

I, za kraj - lakša tema, ali, kako se vidi iz teksta u istom "Christian Science Monitoru", ne za sve i vedrija. Dapače, za holivudsku filmsku industriju što dalje sve bolnija tema! Ove godine, kao nikada ranije, internet se odrazio na prihodovanje Hollywooda. Ne zbog konkurencije, nego zbog toga što je omogućio širenje mišljenja pojedinaca do neslućene brzine i razmjera. Čak i prije nego što neki film bude premijerno prikazan, većina onih koji se služe internetom već je pročitala što o tom filmu misle oni koji su ga već vidjeli u pretpremijernim prikazivanjima. Dakle, filmovi uspijevaju privući publiku u kina samo prvog vikenda prikazivanja, a nakon toga slijedi strmoglav pad interesa, pojačan i slabom kvalitetom ljetnih premijernih filmova. Za film "Gigli", s Benom Affleckom i Jennifer Lopez, koji će se tek početi prikazivati za nekoliko tjedana, već je putem interneta proširen tako loš glas da je u pitanju i taj prvi, obično uspješan vikend. A uspjeh u američkim kinima ključ je daljnjeg uspješnog života filma - prikazivanje u drugim zemljama, prodaja DVD-a i videa i slično. Dakle - sedam posto manje gledatelja u kinima nego prošlog ljeta za Hollywood je blizu katastrofalnoj vijesti.

XS
SM
MD
LG