Linkovi

Stari irački režim je nestao (24/7/03) - 2003-07-24


Bilo je dosta prigovora iz odredjenih krugova, posebice iz medija, glede politike koju koalicija predvodjena Sjedinjenim Državama vodi u Iraku od zbacivanja s vlasti Saddama Husseina. Dio njih čak tvrdi da Sjedinjene Države i njeni saveznici nisu imali razloga za poduzimanje akcije. Zato je vrijedno podsjetiti da je režim Sddama Husseina posjedovao kemijsko i biološko oružje. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prihvatilo je više od dvanaest rezolucija kojima se traži da ovaj diktator objelodani i uništi to zabranjeno oružje. Konačna rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda predviđala je ozbiljne posljedice ukoliko Sadam Husein to odbije, što je on i učinio.

Upravo zbog toga je Sadam Husein, rekao je predsjednik Bush, i zbačen s vlasti. “Djelujući zajedno, Sjedinjene Države, Velika Britanija te naši koalicijski partneri proveli su zahtjeve svijeta. Okončali smo prijetnju Sadamovog oružja za masovno uništavanje. Oslobodili smo srednji istok od jednog agresivnog destabilizirajućeg režima. Oslobodili smo gotovo dvije dvadeset i pet milijuna ljudi od desetljeća opresije".

Sada se koalicija sučeljava s ostacima srušenog režima i drugim ekstremistima. Oni napadaju na progres i uspjeh. Oni udaraju na lokalne iračke dužnosnika i policajce koji su obučeni da održavaju red. Oni izvršavaju sabotaže na iračkoj elektro-distributivnoj mreži. “Ove ubojice”, rekao je predsjednik Bush, “neprijateli su iračkog naroda. Oni uglavnom operiraju u tek nekoliko područja u zemlji. I gdjegod djeluju, progoni ih se i bit će poraženi".

Dvadeset i drugog srpnja ove godine, zločinačke karijere Udaya i Qusaya HusSeina su došle kraju u obračunu s koalicijskim snagama u Mosulu. Oni su bili dva “glavna krvnika” u starom režimu, rekao je predsjednik Bush. "Sinovi Saddama Husseina odgovorni su za mučenja, osakaćivanja i ubojstvo velikog broja iračana. Sada, više nego ikada, svi iračani mogu znati da je stari režim nestao i da se više neće vratiti".

“Stvaranje snažne i stabilne iračke demokracije nije lako”, rekao je predsjednik Bush. “Medjutim, to predstavlja ključni dio rata protiv terora. Slobodni Irak biti će primjer čitavom srednjem istoku, a pomicanje slobode na srednjem istoku potkopat će ideologije terora i mržnje".

XS
SM
MD
LG