Linkovi

Počela javna svjedočenja o nigerskom uranu (25/7/03) - 2003-07-24


Kongresni odbor, koji istražuje predratne obavještajne podatke o iračkom naoružanju, na Capitol Hillu saslušava svjedočenja prvih svjedoka u ovom kontroverznom slučaju.

Odbori Zastupičkog doma i Senata tjednima su pročešljavali najmanje dvadeset tomova obavještajnih podataka koje je Središnja obavještajna agencija CIA proslijedila Kongresu. S obzirom da je većina podataka bila strogo zaštićene prirode, dosadašnja svjedočenja bila su zatvorena za javnost. Danas, međutim, Odbor Zastupničkog doma za obavještajne djelatnosti održava prvo otvoreno svjedočenje o tome je li administracija imala dovoljno kvalitetnih obavještajnih podataka o iračkom oružju za masovno uništavanje. Na svjedočenje su pozvani bivši direktori CIA-e i drugi čelnici obavještajne zajednice upućeni u proces prikupljanja obavještajnih podataka.

Republikanski kongresmen Porter Goss, predsjedatelj Odbora, izjavio je prije saslušanja da će u žarištu pozornost biti pitanje nigerskog urana.

"Pitanje urana iz Nigera bit će na dnevnom redu. Kao što znate, već smo ranije javno najavili da ćemo temeljito ispitati probleme oko podataka o iračkom oružju za masovno uništavanje i sada to i činimo," izjavio je senator Goss.

Republikanci u Kongresu optužuju demokrate da pokušavaju politizirati kontroverzu oko urana iz Nigera. Bijela je kuća jučer ponovno optužila demokrate da "revidiraju povijest", nastojeći upotrijebiti spor oko iračkog oružja za masovno uništavanje u političke svrhe.

Ipak, najnovije priznanje jednog dužnosnika Bijele kuće o tome da se s izvješćem o navodnom iračkom pokušaju nabavljanja urana u Nigeru nije postupalo kako treba, ponešto je oslabilo argumente administracija. Stephen Hadley, zamjenik savjetnice za nacionalnu sigurnost, izjavio je da to navode iz tog izvješća nije trebalo uvrstiti u predsjednikov govor o stanju nacije, nakon što je CIA upozorila na njegovu upitnost.

Senator Pat Roberts, predsjedatelj senatskog Odbora za obavještajne aktivnosti, zatražio je od Bijele kuće da gospodinu Hadleyu dozvoli svjedočenje u Senatu. Senator Roberts je dodao da bi njegov Odbor trebao početi saslušavati svjedoke u ovom slučaju u rujnu.

"Dokumenti koje pregledavamo, a koji bi mogli napuniti cijelu jednu dvoranu, sadrže sve osnovne materijale o iračkom oružju za masovno uništavanje, na temelju kojih smo krenuli u rat. Sve je to strogo povjerljiv materijal. Kada bi ti podaci tijekom svjedočenja došli u javnost, životi Amerikanaca bili bi ugroženi," kazao je senator Roberts.

Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da predsjednik Bush ne vidi razloga da se obrati američkom narodu kako bi izbrisao moguće nejasnoće oko obavještajnih podataka koji su upotrijebljeni kao opravdanje za pokretanje rata. Neki kongresmeni vjeruju da bi ovo bio pozitivan korak, no upozoravaju Bijelu kuću da to još uvijek neće biti dovoljno da bi ova kontroverza zamrla.

XS
SM
MD
LG