Linkovi

Sarajevo upućuje u Irak transportnu postrojbu (24/7/03) - 2003-07-24


Osim specijalne postrojbe Hrvatske vojske, u mirovnu misiju u Irak odlazi i 60 do 80 pripadnika transportne postrojbe iz Bosne i Hercegovine koji bi trebali biti pod poljskim zapovjedništvom u sektoru južno od Bagdada – saznajemo u veleposlanstvu BiH u Washingtonu.

Predsjedništvo BiH je dalo preporuke za takvu misiju, a tu postrojbu bi činili vojnici iz oba entiteta BiH. Ta mirovna postrojba je ustrojena u svibnju prošle godine, opremljena je, a po prvi put od Daytonskog mirovnog sporazuma bila bi neka vojna formacija koja bi predstavljala Oružane snage BiH, a ne entitetske vojske. Prema, do sadašnjim podacima, bosanskohercegovačka mirovna postrojba bi u Irak trebala stići najvjerojatnije do listopada, a posve sigurno do kraja godine. Njezini bi pripadnici ostajali u smjenama po šest mjeseci, nakon čega bi došlo do rotiranja, odnosno povratka starih i dolaska novih vojnika.

Odluku o slanju te mirovne postrojbe donosi Stalno vijeće za vojna pitanja, čiji su pripadnici, uz ostale i članovi Predsjedništva BiH i predsjedatelj Vijeća ministara. Odluku tog Vijeća mora potvrditi državno Predsjedništvo. O svim temama vojni predstavnici Bosne i Hercegovine razgovarali su u Tampi na Floridi s pripadnicima zapovjedništva američke vojske za vojne operacije u Afganistanu i Iraku.

Sjedinjene Države podržavaju upućivanje jedne mirovne postrojbe iz BiH u Irak, a američka vojska će, ako bude potrebno, pružiti logističku pomoć toj jedinici.

XS
SM
MD
LG