Linkovi

Antunović: Hrvatska nema namjeru slati vojnike u rat (24/7/03) - 2003-07-24


Hrvatska nema namjeru slati vojnike u rat – izjavila je danas ministrica obrane Željka Antunović.

"Odluka o slanju hrvatskih vojnika u rat je protuustavna," stoji u priopćenju pučkog pravobranitelja Ante Klarića upućenom jučer Vladi i saborskim odborima. "To nije hrvatski rat i izvan je međunarodnih institucija. Stalo mi je do života naših mladih ljudi, stoga želim utjecati da se spriječi donošenje odluke o slanju naših vojnika u Irak," stoji u priopćenju.

Cijeneći angažman pučkog pravobranitelja, ministrica obrane Željka Antunović drži kako je on svojim upozorenjem promijenio sadržaj i bit moguće hrvatske vojne misije u Iraku. "Hrvatska država nema namjeru, niti je ikada pomišljala na to da bilo kojeg građanina ili vojnika pošalje u rat. Hrvatska država nikada nije pomišljala na to da nekome izda takvu zapovijed," izjavila je ministrica obrane.

Sudjelovanje u uspostavljanju mira i stabilnosti nije ratna operacija, pojasnila je gospođa Antunović, podsjećajući da će, ako do takvih aktivnosti dođe, one biti temeljene samo na Ustavu i zakonu. "Ići će isključivo oni koji to dobrovoljno žele. Prema tome, oni su na neki način mjerilo njihovih ljudskih prava i mislim da više zaštite od toga im nitko, pa ni pučki pravobranitelj, ne može ponuditi," kazala je.

Ministrica ne zna što je motiviralo pravobranitelja da se ovim upozorenjem obrati javnosti, niti o tome želi nagađati, ali ono je za nju površno. "Reagirati treba ako ima nekih osnova, ali prije toga treba ipak prikupiti prave informacije, a ne reagirati ne temelju ovakvih ili onakvih novinskih članaka," zaključila je gospođa Antunović.

XS
SM
MD
LG