Linkovi

Zagreb: Reakcije na mogući odlazak hrvatskih vojnika u Irak (23/7/03) - 2003-07-23


Moguće upućivanje hrvatskih vojnika u Irak nailazi na prilično burne reakcije u hrvatskoj javnosti.

"Odlazak hrvatskih vojnika je samo pitanje vremena" – smatra vojni analitičar Fran Višnar. "Šanse za odlazak hrvatskih posebnih postrojbi u Irak vrlo su velike, tim prije što se Hrvatska sama nudila Amerikancima za takav oblik suradnje i pomoći. Objektivno, Amerikanci to doista trebaju. Još prije nekoliko mjeseci, u Hrvatskoj je javno predstavljena i oprema za takve postrojbe. Pokazane su nove pustinjske odore i prateća oprema koja je prilagođena pustinjskim klimatskim uvjetima, koje posjeduje Hrvatska vojska, što znači da se ulažu konkretni napori za odlazak u Irak i za obavljanje svega onog što bi nas eventualno od takve postrojbe Amerikanci tražili," kazao je gospodin Višnar.

Sve izvjesniji odlazak hrvatskih vojnika u Irak izaziva brojna negodovanja u javnosti. Odlazak u Irak mnogi smatraju riskantnim, jer se iračka misija drži opasnijom od afganistanske. U Irak bi najvjerojatnije išli pripadnici Bojne za specijalna djelovanja iz Delnica, ojačani specijalcima iz drugih gardijskih brigada, što upućuje na borbeni karakter misije.

Prigovara se i zbog stacioniranja pod američkim zapovjedništvom, jer su američki vojnici najčešće mete terorističkih napada. Neki pak u cijeloj misiji vide nepotrebni akt "ulizivanja" Sjedinjenim Državama, koje su Hrvatskoj ionako uskratile vojnu pomoć zbog nepotpisivanja sporazuma o neizručenju američkih građana Međunarodnom kaznenom sudu.

Odlasku u Irak protive se i vjerske zajednice, a najglasnija među njima je islamska vjerska zajednica. Muftija Šefko Omerbašić najprije je izjavio kako se 99 posto hrvatskih vojnika neće vratiti iz Iraka, da bi jučer konstatirao kako će Hrvatska, u slučaju odlaska vojnika u Irak, postati meta terorista. Danas je pak pojasnio i zašto: "Naravno da postoji velika mogućnost da se, zbog odlaska hrvatskih vojnika u Irak, teroristi na neki način osvećuju Hrvatskoj. Na takav način nije se dogodio samo jedan slučaj terorizma. Zapravo, takvih je slučajeva bilo dosta."

Muftija Omerbašić u odlasku vidi i moguću opasnost za islam u Hrvatskoj. "Vjerojatno bi islam, kao po starom običaju ovdje na Zapadu, bio napadnut da podržava terorizam i muslimani bi samim time bili u fokusu tih napadaja. Također znamo da bi očuvanje dobrih odnosa između muslimana i kršćana takvim terorističkim činom bilo vrlo ugroženo i muslimani bi se našli u neugodnoj situaciji, kao što se nalaze na Zapadu već niz godina zbog onoga što se događa na Bliskom istoku," komentirao je.

XS
SM
MD
LG