Linkovi

Tvornica duhana Rovinj među glavnim kandidatima za kupovinu niškog DIN-a (23/7/03) - 2003-07-23


Tvornica duhana Rovinj, Philip Morris Holland i British-American Tobacco su najozbiljniji kandidati za kupnju 70 posto društvenog kapitala najveće tvornice duhana u Srbiji – niškog DIN-a.

Sve je postalo jasno nakon što je Tenderska komisija Vlade Srbije otvorila ponudu za kupnju ovog duhanskog giganta. Komisija, kojom je predsjedavao srpski ministar financija Božidar Đelić konstatirala je da su Philip Morris Holand, British-American Tobacco i Tvornica duhana Rovinja ispunili sve formalne uvjete i da su podnijele svu dokumentaciju u skladu s uvjetima definiranim u javnom tenderskom pozivu od 4. travnja ove godine.

Uz ove tri kompanije tendersku dokumentaciju za nišku duhansku tvornicu otkupile su i Japan Tobacco International, Gallagher Tobacco Group i Altadis, ali njihova dokumentacija nije potpuna.

Druga tenderska komisija planirana je za 4. kolovoza, kada će se priopćiti rang-lista zainteresiranih kupaca, odnosno, vrijednost ponude prvoplasirane kompanije. Tek tada će se točno znati koliko budući potencijalni vlasnici zaista vrednuju ovu tvornicu, iako se u Srbiji očekuje da će prodaja DIN-a biti jedna od najvećih stranih investicija u jugoistočnoj Europi, kao i da će prodajom dvije srpske tvornice duhana – niške i vranjske – biti riješen problem proračunskog manjka za tekuću fiskalnu godinu.

Tender za prodaju srpskih tvornica duhana bio je pomaknut, kako bi parlament izglasao zakon o akcizama, koje državi osiguravaju stabilne proračunske prihode, a vlasnicima tvornica duhana dugoročan uvid u to koliko će im zarade donijeti svaka prodana kutija cigareta.

XS
SM
MD
LG