Linkovi

Nove američke žrtve u Iraku (23/7/03) - 2003-07-23


Dvojica američkih vojnika su ubijena, a osmorica su ih ranjena u dva napada danas u Iraku, dan nakon što su američke snage ubile dvojicu sinova Saddama Husseina – Qusaya i Udaya.

Napadi su uslijedili ubrzo nakon operacije američkih snaga u sjevernom Iraku, gdje su ubijeni Saddamovi sinovi. U istom području grada Mosula jedan je američki vojnik ubijen, a šest ih je ranjeno kad je njihovo vozilo naišlo na minu, ili eksplozivnu napravu ručne izrade. U drugom incidentu - nedaleko od mjesta Ramadi – još jedan je vojnik ubijen, a dvojica su ranjena kada je njihov konvoj napadnut improviziranom eksplozivnom napravom. Ramadi se, inače, nalazi u srcu takozvanog “Sunitskog trokuta”, područja u kojem je Saddam Hussein imao jaku podršku.

Američki dužnosnici kažu da su očekivali napade Saddamovih lojalista na američke psotojbe, u znak osvete za ubojstvo Saddamovih sinova. Isti dužnosnici, međutim, ocjenjuju da će smrt Qusaya i Udaya utjecati na smanjenje intenziteta gerilskih napada na američke vojnike kojih je od kraja rata do danas ubijeno više od 40. Smrt Qusaya i Udaya će – prema mišljenju američkih dužnosnika – olakšati potragu za Saddamom Husseinom.

Američki general Ricardo Sanchez izjavio je u Bagdadu da su pri identifikaciji posmrtnih ostataka dvojice Saddamovih sinova korišteni otisci zuba, njihova lječnička dokumentacija, te svjedočenje bivših iračkih dužnosnika. Četvorica dužnosnika zbačenog režima potvrdila su da su u pitanju tijela Qusaya i Udaya – rekao je američki general. Fotografije posmrtnih ostataka – kako je dodao – bit će objavljene “kada za to bude vrijeme”.

Televizijska mreža Al-Arabiya emitirala je još jednu zvučnu snimku govora za koji se tvrdi da ga je održao Saddam Hussein. Govor je –navodno snimljen 20.srpnja. U snimci se poziva Iračane na ustanak protiv koalicijskih snaga, te se naglašava da rat u Iraku nije završen. Još uvijek nije potvrđena autentičnost snimke.

XS
SM
MD
LG