Linkovi

Pizzom protiv raka (23/7/03) - 2003-07-22


Strahujete li od raka, bacite se na pizzu. Talijanski znanstvenici naime tvrde da redovito konzumiranje ovog specijaliteta smanjuje opasnost od obolijevanja od raka.

Strastveni ljubitelji pizze imaju 59 posto manje šanse da će oboljeti od raka grla, 26 posto manje šanse da će oboljeti od raka debelog crijeva i 34 posto manje šanse da će dobiti rak u usnoj šupljini – pokazalo je najnovije istraživanje koje su proveli znanstvenici s milanskog Instituta za farmaceutska istraživanja Mario Negri. Istraživanje je obuhvatilo preko osam tisuća ljudi i pokazalo je da su oni, koji su barem jednom tjedno jeli pizzu, bili manje izloženi opasnosti od raka.

Znanstvenici vjeruju da je glavni sastojak pizze koji štiti od raka likopen, karotenoid prisutan u visokim koncentracijama u rajčici i proizvodima od rajčice. Vjeruje se da likopen, kao antioksidans, štiti od raka i drugih bolesti izazvanih slobodnim radikalima.

Ipak, znanstvenici upozoravaju da se ne treba odmah baciti na telefon i naručiti najveću pizzu koja se može kupiti. Prije svega, nije dokazano da od raka štiti upravo pizza, a ne cjelokupni meditarnski način prehrane. Nadalje, ne treba, kažu stručnjaci, zaboraviti da, uz umak od rajčice, pizza sadrži i dosta zasićenih masnih kiselina, soli i kalorija. Prema stručnim preporukama, najbolje je uživati pizzu umjereno, u okviru uravnotežene prehrane, koja uključuje mnogo voća i povrća.

XS
SM
MD
LG