Linkovi

Frank: SAD će i dalje podupirati reformske napore u Hrvatskoj (22/7/03) - 2003-07-22


Danas je predsjednik Hrvatskoga sabora Zlatko Tomčić nastupni posjet primio novog američkog veleposlanika u Hrvatskoj Ralpha Franka. Američki je veleposlanik ocijenio kako je potpora Sjedinjenih Država Hrvatskoj u njenim naporima da ostvari integracijska nastojanja. "SAD će i dalje," najavio je veleposlanik Frank, "podupirati reformske napore u Hrvatskoj putem raznih oblika pomoći."

Predsjednik Sabora je danas također najavio izvanrednu saborsku sjednicu već za 3. rujna. Iako točan datum izbora još nije određen, riječ je o tri moguća datuma u drugoj polovini studenoga – kazao je šef hrvatskog parlamenta.

Kako se parlamentarni izbori održavaju nedjeljom, nije teško izračunati da oni mogu biti 16, 23. ili 30. studenog. Zakazivanje izvanredne saborske sjednice prije 15. rujna, kada, po Ustavu, započinje redovito zasjedanje Sabora, Tomčić je objasnio obimnim poslom koji predstoji hrvatskom parlamentu, a koji treba obaviti prije izbora – usklađivanje hrvatskih zakona s europskim zakonodavstvom.

Izvanredna saborska sjednica, koja će početi 3. rujna trajat će, prema najavama, dva tjedna. Tomčić je dalje precizirao: "A iza toga, 17. rujna će, po svemu sudeći, početi redovito zasjedanje hrvatskog Sabora. Držim da će ta sjednica trajati u kontinuitetu nešto više od mjesec dana i da će iza toga doći do raspuštanja Sabora i raspisivanja izbora."

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Sabora odlučeno je da će se početkom rujna održati i proširena sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Ona bi trebala biti upriličena na Brijunima, a na nju će doći europski i svjetski dužnosnici i stručnjaci iz područja nacionalne sigurnosti. Njezin specijalni gost, najavio je Tomčić, trebao bi biti i glavni tajnik NATO-a George Robertson.

XS
SM
MD
LG