Linkovi

Na Crno More po dokaze o biblijskoj poplavi i Noinoj arci (22/7/03) - 2003-07-22


Ovih dana, točnije 27. srpnja, započinje dvotjedna ekspedicija znanstvenika na Crno More, gdje se nadaju pronaći dokaze o velikoj poplavi, prije 7500 godina, koja je tadašnje slatkovodno jezero pretvorila u slano more.

Radi se o proboju Sredozemnog Mora u Crno More za koje mnogi znanstvenici vjeruju da je osnova biblijske priče o Noinoj arci. Nedvojbeno je da je do poplave došlo i da je razina Crnog Mora tada porasla za 156 metara, preplavivši naselja na obalnim područjima. Ono što još treba dokazati jest kada se točno ta poplava dogodila i koliko je dugo trajala. Do nedavno, znanstvenici su vjerovali da je poplava započela prije 9 tisuća godina i da se odvijala postupno. Međutim, 1997. godine dvojica geologa mora, - Walter Pitman i William Ryan -, ustvrdili su da je proboj Sredozemnog Mora bio nagli i da se dogodio prije 7150 godina. Njihov je zaključak oživio argumente u korist biblijske poplave za koju se kaže da je trajala 40 dana i 40 noći.

Sadašnja će ekspedicija istražiti lokaciju pokraj Sinopa, gdje je, kako tvrde znanstvenici, bilo živo trgovačko središte prije više od 7 tisuća godina. Vjeruje se da su tadašnji žitelji tog područja u amforama prevozili maslinovo ulje, med i željezo na sjever, do Krima, u zamjenu za vino i drugu robu.

Ranije su ekspedicije otkrile četiri potonule brodice, koje su, zahvaljujući nepostojanju kisika na dnu Crnog Mora, ostale sačuvane kao da je do njihove havarije došlo prije samo nekoliko godina. Isto tako, na jednoj lokaciji, na dubini od stotinu metara, smatra se da se nalazi naselje starije od 7500 godina. Ekspedicija će koristiti dvometarskog robota Herculesa, kojega je dizajnirala ekipa inžinjera, na čelu s Robertom Ballardom, istraživačem koji je svojedobno otkrio potonuli "Titanik".

Ekspediciju predvodi arheolog Fredrik Hiebert, sa Sveučilišta Pennsylvanije, no, zahvaljujući satelitskim vezama, prisustvovat će joj deseci drugih znanstvenika i stručnjaka, uključujući i Ballarda. Izravno će se uključivati i školska djeca iz nekoliko znanstvenih instituta u Americi i Europi. Na kraju, zahvaljujući Internetu, ekspediciju će uživo pratiti, kako se procjenjuje, i oko milijun i pol zainteresiranih ljudi iz čitavog svijeta.

XS
SM
MD
LG