Linkovi

Procvat ljubavi na godišnjem kongresu pisaca ljubavnih romana (22/7/03) - 2003-07-22


Ljubav je bila u punom procvatu ovih dana na godišnjem kongresu Američkog udruženja pisaca ljubavnih romana, održanom u New Yorku. Bile su tu radionice posvećene razradi zapleta i karakterizaciji likova, a među stručnim materijalima podijeljene su i brošure sa savjetima o opisivanju seksi scena. Održani su i okrugli stolovi pisaca s izdavačima i urednicima knjižarskih kuća.

Dvadeset-treći godišnji kongres pisaca ljubića okupio je dvije tisuće autora koji su već objavili svoja djela, stotine onih koji o tome tek sanjaju, te izdavače uključene u ovaj vrlo unosni sektor izdavaštva. Ljubavni romani godišnje u Americi ostvaruju prodaju u visini od jedne milijarde dolara i drže dovoljno velik postotak čitalačke publike da im drugi žanrovi mogu na tome pozavidjeti.

Prema službenim podacima ovog strukovnog udruženja, ljubavni romani čine više od trećine sve beletristike prodane u Sjedinjenim Državama, a, ako se pogledaju samo džepna izdanja, u njima ljubići zauzimaju više od pedeset posto. Rast popularnosti ljubića umjeren je, ali stalan iz godine u godinu, tako da se u međuvremenu taj žanr već podijelio u nekoliko subžanrova – povijesni ljubići, krimi ljubići, ljubići s paranormalnim temama i slično. Jedan od najnovijih podžanrova je inspiracijsko-vjerski ljubić.

Kako rekosmo, pisci ljubića su imali radionice vezane uz poboljšanje kvalitete svojih proizvoda. Osim umijeća stvaranja zapleta i karakterizacije likova, održani su i seminari, pod vodstvom uglednih psihologa, posvećeni takorekuć glavnom liku ljubića: alfa-muškarcu: snažnom, karizmatskom liku koji uvijek uspije osvojiti i junakinju romana, ali i sve čitateljice.

Ono što se ne mijenja već desetljećima jest činjenica da većinu ljubavnih romana pišu žene i čitaju žene. No, kako naglašava predsjedavajući odbor udruge pisaca ljubića, odavno je nestalo podcjenjivanje i podsmjehivanje ovom žanru – autorice su se dokazale kao iznimno ozbiljne spisateljice ... a da se njihova sjajna prihodovnost ni ne spominje!

XS
SM
MD
LG