Linkovi

Ubijeni Uday i Qusay Hussein (23/7/03) - 2003-07-22


Sinovi Saddama Husseina, Uday i Qusay, ubijeni su tijekom akcije američkih vojnika u Mosulu, na sjeveru Iraka, potvrdio je američki general Ricardo Sanchez. Nakon akcije, tijela je identificiralo 'više izvora', izjavio je general Sanchez na tiskovnoj konferenciji u Bagdadu. Američke su postrojbe pronašle sinove Saddama Husseina u jednoj vili u Mosulu zahvaljujući dojavi. Oni su se zabarikadirali, ne želeći se predati, tako da je pucnjava trajala šest sati, nakon čega su u vili nađena četiri tijela. Prema tvrdnjama nekih lokalnih kurdskih dužnosnika, osim Saddamovih sinova, poginuli su Qusayev sin Mustafa, te Udayev tjelohranitelj.

Na američkom popisu najtraženijih Iračana, Saddamovi sinovi su bili broj 2 i 3, odmah nakon svog oca. Izvjestitelji javljaju da Iračani slave na ulicama Bagdada pucajući u zrak. Sudbina Saddama Husseina još je uvijek neizvjesna...Iz Bijele kuće je priopćeno da je predsejdnik Bush izrazio zadovoljstvo zbog uspješne američke vojne akcije u kojoj su ubijeni Saddamovi sinovi, uz napomenu da je za to najviše zaslužna američka vojska i da bi Pentagon o tome iznositi podatke.

Zastupnici u američkom Kongresu također pozdravljaju smrt sinova bivšeg iračkog diktatora. Jane Harman iz Kalifornije, članica Odbora Zastupničkog doma za obavještajne djelatnosti je izjavila kako je to – po njenim riječima – "velika novost koja će imati enorman efekt na situaciju u Iraku".

U novinskim izvješćima iz Bagdada javlja se slavljeničkoj vatri iz oružja kako se širila vijest o pogibiji sinova Saddama Husseina. Britanski premijer Tony Blair izjavio je u Hong Kongu kako ova vijkest predstavlja "veliki dan za Irak", a britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je izjavio kako ova dvojica neće više predstavljati prijetnju iračkom naordu. Poznati irački disident Ahmed Chalabi je izjavio kako su ove pogibije vrlo važne, uz napomenu da će pridonijeti smanjivanju napada na koalicijske snage. Prilog o dvojici jučer ubijenih Saddamovih sinova donosimo i u drugom dijelu naše jutrošnje emisije.

XS
SM
MD
LG