Linkovi

Ljetnim kampom ka rockerskoj slavi (23/7/03) - 2003-07-22


Televizijske hit emisije "American Idol" rezultirale su novim trendom u ljetnim aktivnostima školaraca – umjesto u sportske ljetne kampove, neki od njih, željni slične slave poput američkih idola, odlaze u kampove koji bi im trebali pomoći da postanu rock zvijezde. Najveći lanac takvih kampova, "DayJams Rock-and-Roll", ima podružnice u desetak američkih gradova i trenutno u njima ima 1400 djece u dobi od 9 do 15 godina.

Program traje tjedan dana i, po cijeni od 475 dolara po polazniku, nudi transformaciju od voljnog entuzijaste diletanta u iskusnog rockera. Dva puta dnevno održava se glazbena poduka na pravim instrumentima i pod paskom i voditeljstvom pravih rockera. Neki od instruktora članovi su trenutnih rock sastava, a neki datiraju iz nekih ranijih vremena, kada su roditelji današnjih polaznika ljetnih kampova odlazili na rock koncerte.

Tijekom tih vrlo intenzivnih tjedan dana, - od jutra do večeri! -, vježbaju se instrumenti po izboru – doduše, najviše električne gitare, zatim bubnjevi, pa, na koncu, klavijature. Premda je najveći broj polaznika zainteresiran za instrumente, priličan broj, ponajviše djevojčica, vježba pjevanje i scenski nastup.

No, stvari trebaju biti naučene iz svih perspektiva, te, uz individualni rad, djeca, podijeljena u skupine od po osam polaznika, imaju četiri dana vremena da napišu tekst skladbe, uglazbe ju i nauče ju izvoditi. Petog dana, slijedi koncert novostvorenih sastava pred publikom koju čine ostali polaznici i roditelji i prijatelji. Na kraju priče, svatko dobije kompakt disk sa snimljenim materijalima svog rock sastava. Kada se ujesen vrate u školu, obavezna zadaća "Kako sam proveo ljetni odmor" bit će vrlo lagana – trebat će samo izvaditi i pokazati CD s glazbom nastalom u rock kampu.

Prošlog petka, u rock kampu u Rockvilleu, pokraj Washingtona, vidjeli smo neke od malenih aspiranata na buduću slavu. Devetogodišnja Eliora Katz na pozornici je zabacivala kosu, držala mikrofon baš poput Britney Spears i bez imalo treme gledala ravno u publiku dok je pjevala skladbu koju je stvorio njezin sastav. Trinaestogodišnji James Lubkin žalio se da je skladanje najteži dio posla, ali dodao da on neće odustati, jer zna da mu je to životni poziv. Desetogodišnja Tanya Wasyluk, pak, smatra da ne treba računati samo na rock slavu – prvo će se, kaže, okušati u svijetu mode.

XS
SM
MD
LG