Linkovi

Hollywood protiv piratiziranja (23/7/03) - 2003-07-22


Američka filmska industrija pokreće reklamnu kampanju koja bi trebala upoznati javnost s efektima piratiziranja filmova.

U reklamnim porukama, koje će se prikazivati na američkoj televiziji i u inozemstvu, nastupat će montažeri, šminkeri i razni scenski radnici, koji će objašnjavati gledateljima kako ih piratstvo košta plaće. Američka filmska udruga također je razvila nastavni plan za poučavanje autorskih prava u učionicama.

Filmska industrija nada se ovime izbjeći razorne efekte kompjutorskog piratstva koje je prošle godine ozbiljno pogodilo diskografiju. "Želimo javnosti poručiti da je online piratstvo nemoralno i nezakonito, te da piratiziranje filmova pogađa i obične ljude, a ne samo direktore filmskih studija," izjavio je Peter Chernin, predsjednik kompanije News Corp, koja je snimila nove reklamne poruke.

Piratiziranje filmova s Interneta relativno je nova pojava, ali se brzo širi. Danas se već na Internetu mogu naći mnogi piratizirani filmovi, nekada čak i prije nego što budu premijerno prikazani u kinima. Primjerice, najnoviji nastavak Terminatora "T3" već je piratiziran i postavljen na Internet.

Prva reklamna poruka iz serije "Zaustavimo piratiziranje" bit će prikazana sutra na američkoj televiziji.

XS
SM
MD
LG