Linkovi

Nagrada za informaciju o Saddamu Husseinu (22/7/03) - 2003-07-22


Represivni režim Saddama Husseina više ne postoji. Međutim, neki elementi tog režima nastavljaju nanositi štetu vlastitom narodu – napadima na koalicijske snage i na iračke građane koji rade na uspostavi demokratskog sustava, prvog s kojim će ova zemlja biti upoznata.

Irački narod zaslužuje da živi slobodno od prijetnji i strahova koji ih podsjećaju na prošlost. Zbog toga su Sjedinjene Države odlučile raspisati nagradu od 25 milijuna dolara koja će se isplatiti onome tko pruži informacije koje bi dovele do hvatanja Saddama Husseina, ili bi potvrdile njegovu smrt. O ovome je državni tajnik Colin Powell nedavno rekao:

"Vjerujemo da je važno učiniti sve kako bi se utvrdilo gdje se Saddam Husseina nalazi, je li živ ili mrtav – kako bi pomogli u stabilizaciji zemlje te pružili uvjeravanja građanima Bagdada da se on više nikad neće vratiti među njih."

Utvrđivanje sudbine Saddama Husseina i njegovih doglavnika pružit će milijunima Iračana, koji su desetljećima živjeli u strahu, osjećaj da se završilo jedno poglavlje njihove povijesti. Američka je vlada raspisala i nagrade od 15 milijuna dolara, koje će se isplatiti onima koji pruže informacije o Saddamovim sinovima, Qusayu i Udayu.

Predsjednik George Bush izjavio je da će međunarodna koalicija, kojoj su na čelu Sjedinjene Države, poštivati svoje obećanje u vezi s pomoći iračkom narodu da uspostavi demokraciju i pravnu državu: "Još veća prijetnja dolazi od bivših funkcionara stranke Baath i agenata službe sigurnosti, koji neće prezati ni od čega da povrate svoju moć i privilegije. Međutim, u Iraku neće biti povratka tiraniji. A oni koji ugrožavaju red i stabilnost u toj zemlji bit će uništeni, isto kao što je bio uništen i režim kojem su služili."

Bilo tko tko posjeduje informacije o Saddamu Husseinu, njegovim sinovima, ili teroristima koji su im bili u službi, treba kontaktirati koalicijske vlasti u Iraku, ili najbliže američko veleposlanstvo ili konzulat, ili pak telefonski nazvati broj 001-202-663-0819. Poruku možete poslati i elektronskom poštom na adresu mail@rewardsforjustice.net. Sve prijave bit će držane u strogoj tajnosti. Osobe koje pruže tražene informacije američka bi vlada mogla relocirati, zajedno s njihovim obiteljima.

XS
SM
MD
LG