Linkovi

Pad vrijednosti dionica europskih proizvođača automobila (22/7/03) - 2003-07-21


Na europskim burzama – pad vrijednosti dionica - izazvan ponajviše naglim slabljenjem dionica europskih proizvođača automobila. Najgori dan imale su dionice DaimlerChryslera koje su izgubile čak četiri posto od ukupne vrijednosti. Analitičari najavljuju da će ta kompanija objaviti u četvrtak da je operativni profit u drugom tromjesječju ove godine pao za čak 83 posto! Dionice Vokswagena pale su za 2.7 posto, Fiatove i Peugeotove za dva posto dok je vrijednost dionica Renaulta manja za 1.8 posto. Dionice proizvođača sportskih automobila i trenutno najprofitabilnijeg proizvođača automobila na svijetu, Porschea, porasle su, pak, za 2.6 posto.

Indeks budućih gospodarskih aktivnosti američke ekonomije porastao je treći mjesec zaredom što sugerira da će doći do snažnijeg rasta gospodarstva u drugom dijelu ove godine. Privatna istraživačka organizacija Conference Board, ipak, napominje da je prerano reći hoće li se trend nastaviti.

Britanska funta znatno je pala što je rezultat političkog skandala izazvanog samoubojstvom stručnjaka za oružje Davida Kellya. Podsjetimo, BBC je jučer priznao da je Kelly bio glavni izvor izvješća u kojem se tvrdilo da je britanska vlada preuveličala opasnost od iračkog oružja masovnog uništenja. Nakon vikenda u kojem su britanski listovi pozivali na smjene u Blairovoj vladi, funta je pala na najnižu vrijednost u odnosu na dolar u protekla tri mjeseca te se sada mijenja za dolar i 57 centi.

XS
SM
MD
LG