Linkovi

Američki marinci u Liberiji (21/7/03) - 2003-07-21


U minobacačkoj vatri u Monroviji danas je poginulo najmanje 50 osoba. Spasilačke službe kažu da je 18 ljudi poginulo kada je granata pogodila jednu kuću u sjevernom dijelu glavnog grada liberije koji se nalazi pod kontrolom pobunjenika. U drugim incidentima poginulo je najmanje 27 civila i neutvrđen broj sudionika u borbama.

U borbama pobunjenika i snaga odanih predsjedniku Charlesu Tayloru minobacačkom je granatom pogođena i zgrada američke ambasade. U tom incidentu nije bilo žrtava no od šrapnela, koji su pali u blizini veleposlanstva, ranjen je jedan američki novinar dok su dva liberijska čuvara ranjeni. Američki marinci evakuirali su 23-oje civila iz veleposlanstva Sjedinjenih Država.

Evakuaciju civila iz ambasade izvela je postrojba od 41-og marinca koji su upućeni iz Monroviju iz Španjolske. U međuvremenu, ministar obrane Donald Rumsfeld naredio je upućivanje amfibijske desantne skupine brodova, s 2.300 marinaca, s područja Roga Afrike u Mediteran kako bi se brže razmjestili u Liberiji ako predsjednik Bush donese takvu odluku.

"Nastavit ćemo vrlo pomno promatrati situaciju, a zajedno s Ujedinjenim narodima radimo na ponovnoj uspostavi prekida vatre. Isto tako, nastojimo sa zapadno-afričkim zemljama vidjeti jesu li voljne poslati svoje mirovne snage u Liberiju", rekao je predsjednik Bush.

Predsjednik Bush je naglasio da je američka vlada voljna pomoći u tom pravcu, ali jasno je rekao da Sjedinjene Države neć žuriti s odlukom da upute vlastite vojnike radi spriječavanja krvoprolića u toj afričkoj zemlji.

XS
SM
MD
LG