Linkovi

Spasitelj kornjača u New Yorku (21/7/03) - 2003-07-21


270 vrsta kornjača u svijetu datira od prije 200 milijuna godina, a mnoge od njih su u opasnosti od izumiranja. Međutim, u New Yorku, jedan entuzijast si je zadao misiju spašavanja tisuću kornjača bez obzira na vrlo tešku logistiku svog cilja.

Ulica u četvrti Tribeca, gdje živi Richard Ogust, ne izgleda baš kao utočište pred silama koje smanjuju broj kornjača u svijetu. No, njegov stan od 325 četvornih metara, inače jedna od najskupljih nekretnina na Manhattanu, pretvorio se u raj za ugrožene kornjače. Grupirane prema vrstama, one žive u čitavom nizu raznih nastamba - akvariji sa slatkom ili bočatom vodom, različite velike posude, čak i kade, ili stakleni kavezi. Kopnene kornjače - koje mogu doseći težinu i do tridesetak kilograma - žive u staklenim nastambama, prekrivenim kamenjem i zelenilom. Mnoge od kornjača dio dana provode na otvorenom, sunčajući se na terasi stana Richarda Ogusta.

Njegova je spasilačka misija počela prije deset godina, kada je, plativši 20 dolara, spasio jednu kornjaču iz kineskog restorana, prije nego što se pretvorila u obrok. Kratko iza toga, na kineskoj tržici otkrio je i spasio burmansku kornjaču, jednu od najugroženijih vrsta. Otada, broj njegovih štićenika je rastao dok nije dostigao sadašnjih tisuću.

No, centar New Yorka nije jedino mjesto gdje kornjače nalaze spas i utočište pred najvećom opasnošću koja prijeti njihovim vrstama - restoranima i kineskim tržnicama, gdje se njihovo meso cijeni ne samo kao delikatesa, nego i kao lijek protiv raka. Diljem Sjedinjenih Država, postoji gotovo četrdesetak privatnih zbirki u kojima istomišljenici Richarda Ogusta održavaju neke vrste kornjača uopće među živim vrstama, nadajući se da će prije ili kasnije vlade u svijetu konačno reagirati na izlov kornjača i zaštititi ih prije nego što postanu samo slike iz zološke povijesti.

XS
SM
MD
LG