Linkovi

Napad na medije u Iranu (21/7/03) - 2003-07-21


Sve više Iranaca kritizira korumpirani i represivni režim islamskih fundamentalista. U pokušaju da uguše prosvjede građana, vjerski vlastodršci, koji nikad nisu bili izabrani na svoje položaje, napadaju medije, u namjeri da zaustave slobodni protok informacija.

U zatvoru se nalazi velik broj iranskih novinara. Prije nekoliko dana, iranski je državni dužnosnik priznao da je u zatvoru ubijena kanadska novinarka iranskog podrijetla, od rana zadobivenih prilikom prebijanja. Iranski dopredsjednik Mohammad Ali Abtahi izjavio je da je novinarka Zahra Kazemi umrla od izljeva krvi u mozak, uzrokovanog premlaćivanjem u zatvoru, nakon što je uhićena 23. lipnja. Zahra Kazemi, kanadska snimateljica iranskog podrijetla, je prema izvješćima uhićena prilikom snimanja zgrade zatvora u Teheranu, u kojoj su zatvoreni politički zatvorenici.

Njeznin slučaj nije jedini slučaj represije medija. Iranska vlada blokira emitiranje stranih radio i televizijskih programa. Među programima sateliteske televizije koji su blokirani su emisije iranskih iseljenika, koje se emitiraju iz Los Angelesa, kao i večernje vijesti Glasa Amerike na perzijskom jeziku, koje se emitiraju iz Washingtona. Iranske vlasti također stalno blokiraju program Radija Farda, radio postaje koju financira američka vlada, čiji se program sastoji od glazbe i informativnih emisija, a namjenjen je mladim Irancima.

Postoje indicije da u blokiranju tih programa Iran dobija pomoć od Castrovog komunističkog režima na Kubi. Vlada Sjedinjenih Država istražuje ovaj problem, među ostalim i kroz izravni kontakt s kubanskim režimom.

Vijeće upravitelja za emitiranje radio-televizijskog programa nadzire rad Glasa Amerike, Radija Farda i drugih ne-vojnih radio-televizijskih programa namijenjenih inozemstvu, koje financira vlada Sjedinjenih Država. Čelnik tog vijeća, Kenneth Tomlinson, izjavio je da je blokiranje radio i televizijskog programa “ilegalno, da predstavlja veliku prijatnju satelitskim komunikacijama, te da mora biti prekinuto.”

Takvi napadi na slobodan tijek informacija brzo bi prestali kad bi iranski vlastodršci, koje na taj položaj nisu izabrali građani Irana, poslušali pozive naroda za više slobode i demokracije. Takva promjena – rekao je glasnogovornik Državnog tajništva Richard Boucher – “bila bi dobra za Iran kao i za položaj te zemlje u svijetu.”

XS
SM
MD
LG