Linkovi

Clinton: Najbolji poklon Mandeli - pomognite Africi! (20/7/03) - 2003-07-20


Dnevni list USA Today piše o proslavi rođendana bivšeg južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele, točnije riječima bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, koji je, zajedno sa suprugom Hillary, prisustvovao jučerašnjoj proslavi.

Najbolji rođendanski poklon za Nelsona Mandelu, rekao je gospodin Clinton pred auditorijem prepunim državnika i uglednika iz čitavog svijeta, bio bi da svijet više učini za Afriku. A zemlje Zapada mogu to učiniti ublažavanjem zaduženja Afrike, povećanjem trgovine i pomaganjem u oslobađanju ogromnih potencijala za razvoj tog kontinenta. Bivši američki predsjednik bio je nekoliko puta prekinut ovacijama, izvješćuje USA Today.

Sa stranica USA Today također saznajemo da je predsjednik Bush, otkako je pokrenuo svoju predizbornu kampanju za ponovni izbor na predsjedničkim izborima slijedeće godine, prikupio već 41 i pol milijun dolara. Od sredine svibnja, predsjednik je dnevno u prosjeku prikupio više od 635 tisuća dolara. “U prvih šest tjedana kampanje, prikupili smo 50 posto od onoga za što nam je na izborima 2000. trebalo 18 mjeseci” - kazao je jedan aktivist kampanje predsjednika Busha. Predsjednikovi pomoćnici kažu da tijekom ove godine od pristaša planiraju sakupiti između 170 i 200 milijuna dolara.

A, iz New York Timesa, jedna skromnija domaća tema … doduše, skromna samo na izgled. Riječ je o američkom kavijaru! Naravno, ne onome jesetre, jer te ribe nema u Sjedinjenim Državama, nego jajašcima mnogo skromnije ribe veslačice. Nekad, piše Times, ljudi su se smijali kada su južnjački ribari pokušavali prodati svoj 'kavijar' luksuznim njujorškim restoranima. No, to je bilo nekad. Danas, upravo jajašca ribe veslačice iz ribnjaka i ribolovilišta američkog Juga čine više od 60 posto konzumiranog kavijara u Americi. A, ni cijena mu nije za zanemariti - od 10 do 20 dolara po unci, za razliku od kaspijskog, koji košta od 50 do 100 dolara po unci.

XS
SM
MD
LG