Linkovi

Tony Blair pod sve jačim pritiskom (20/7/03) - 2003-07-20


Britanski premijer Tony Blair nalazi se pod sve većim pritiskom, nakon samoubojstva stručnjaka za oružje Davida Kellya, koji je bio uključen u kontroverzu oko vladinih podataka upotrijebljenih kao opravdanje za rat protiv Iraka.

Britanska policija jučer je potvrdila da je gospodin Kelly počinio samoubojstvo, nakon što je u četvrtak nestao iz svojeg doma jugoistočno od Oxforda.

Članovi njegove obitelji kažu da je, prije samoubojstva, bio pod nepodnošljivim pritiskom. Prema njihovim riječima, to je trajalo sve otkako je svjedočio pred parlamentarnim odborom u okviru istrage o izvještaju BBC-a da je vlada Tonyja Blaira preuveličavala iračke oružane kapacitete. Gospodin Kelly – koji je bio savjetnik britanskog ministarstva obrane i inspektor Ujedinjenih naroda za naoružanje - je nijekao da je ta informacija došla od njega.

Britanska oporbena Konzervativna stranka zatražila je da se parlament vrati s godišnjeg odmora i da pokrene sveobuhvatnu istragu o smrti Davida Kellya.

******

Američka vojska počela je regrutirati pripadnike nove iračke vojske, koja će zamijeniti raspuštene vojne snage svrgnutog diktatora Sadama Huseina. Prema riječima američkog vojnog glasnogovornika, prvih tisuću pripadnika nove vojske počet će obuku u kolovozu.

U međuvremenu, zapovjednik američkih kopnenih snaga u Iraku, general Ricardo Sanchez izjavio je da obnova Iraka napreduje – kako je kazao - "daleko bolje nego što je bilo planirano".

U Bagdadu je jučer ubijen jedan američki vojnik, kada je na američke snage, koje su čuvale jednu banku, otvorena vatra iz ručnih minobacača i pješačkog oružja.

Kasnije su tisuće iračkih šiita prosvjedovale ispred sjedišta američke uprave u Bagdadu, zbog toga što su američke snage opkolile kuću istaknutog šiitskog svećenika, koji je osudio novo iračko Upravno vijeće. Američki dužnosnici nisu potvrdili ovu vijest.

XS
SM
MD
LG