Linkovi

Prodaja dijela INA-e mađarskom MOL-u odličan poslovni potez (21/7/03) - 2003-07-20


Prodaja INA-e mađarskom MOL-u odličan je poslovni potez na jednom od najbrže rastućih, razvijajućih tvžišta s velikim potencijalom, tvrdi analiza EIU-a, Economist Inteligence Unit.

Nazivajući posao «zamjetnim trofejem» i po kapacitetima rafinerija i po broju prodajnih mjesta, analiza upozorava da su MOL i INA zajedno veći i snažniji od konkurentske kompanije OMV. MOL skupa sa slovačkom Slovnaftom, čiji je 70 postotni vlasnik, po količini proizvedengg goriva slabiji je od poslovnog rivala no s INA-om u sustavu kapaciteti proizvodnje goriva dostići će 530 tisuća barela dnevno.

Economist Inteligence Unit prognozira da će tercet MOL – INA – Slovnaft dominirati ne samo na domaćim tržištima Mađarske, Hrvatske i Slovačke već ima velike mogućnost svoje proizvodne viškove plasirati na tržištu Češke, Slovenije, Poljske i Srbije. INA već pokriva dobar dio slovenskog tržišta a skupa s MOL-om, «idealno je smještena», veli analiza, za dominiranje na tržištu Srbije.

Geografska prednost je na strani MOL-a u odnosu na proizvođače iz Bugarske i Rumunjske. MOL je, jednostavno rečeno, bliži dakle jeftiniji. MOL , INA i Slovnaft zajedno vlasnici su preko 1.200 benzinskih stanica širom srednje Europe – ne računajući dodatak od 200 INA-inih u Srbiji, čime se tvrtka postavlja na drugo mjesto u srednjoj Europi, odmah nakon poljskog PKN Orlena sa 1.600 stanica.

Austrijski OMV na prostoru srednje Europe raspolaže sa 600 prodajnih mjesta. A da je ovo tek početak intenzivnijeg povezivanja industrije u regiji ukazuje najava razgovora o objedinjavanju ovih najvećih igrača u srednjoeuropsku super-tvrtku.

XS
SM
MD
LG