Linkovi

U Kongresu - bučna svađa oko mirovina (19/7/03) - 2003-07-19


Jutrošnja izdanja najvećih američkih listova osim gorućih tema poput situacije u Iraku i pouzdanosti obavještajnih podataka uoči tog rata, bilježe i prilično bizaran događaj iz američkog Kongresa. Riječ je o incidentu na jučerašnjem zasjedanju Odbora Zastupničkog doma za proračun, koji je raspravljao ne o trenutnom vrtoglavom deficitu, nego o mnogo manje spornom zakonu o mirovinama.

Demokrati su tražili da se pročita svih 90 stranica teksta predloženih izmjena. Republikanci, posebice predsjedatelj odbora, nisu na to olako pristali, te se razvila vrlo žučna rasprava u kojoj su pale i uvrede 'neprikladne za ponavljanje u tisku' - kako je to primijetio Washington Post. Na koncu, demokrati su demonstrativno otišli sa sjednice u obližnju knjižnicu, a predsjedatelj odbora Bill Thomas pozvao je policiju da ih uhiti i izbaci iz zgrade.

Policija to naravno nije učinila, ali su se mediji u međuvremenu naslađivali prizorom. Na koncu, sve se prenijelo i u glavnu dvoranu, gdje se razvila polemika čitavog Zastupničkog doma, da bi republikanci nadglasali demokrate i odbili izraziti žaljenje zbog incidenta. Ironična stvar u čitavoj halabuki je to da velik broj demokrata podržava zakon o mirovinama oko kojeg je izbio incident.

Na kraju priče, ostaje neugodnost u obje stranke, ali, kako je to u New York Timesu izjavio republikanski zastupnik Ray LaHood, ponajviše za republikance: 'To je velika sramota za našu stranku i za čitav Zastupnički dom.'

XS
SM
MD
LG