Linkovi

Harnden: 'Događaj koji će zakomplicirati stvari' (19/7/03) - 2003-07-19


U Londonu je jučer pronađen leš osobe za koju se sumnja da je David Kelly, nedavno nestali savjetnik britanskog ministarstva obrane, za kojeg se smatra da bi mogao biti autor spornog obavještajnog izvješća o iračkom vojnom arsenalu, koji je prethodio koalicijskom napadu na Irak.

Službeno utvrđivanje identiteta ove osobe obavit će se danas.

Vlada premijera Tonyja Blaira najavila je neovisnu istragu ovog slučaja, ako se zaista radi o Davidu Kellyju. Oporbena Konzervativna stranka pozvala je premijera Blaira da prekine turneju po Aziji i hitno se vrati u zemlju.

Potraga za ovim znanstvenikom i bivšim inspektorom Ujedinjenih naroda za naoružanje počela je nekoliko sati nakon njegova nestanka. Supruga Davida Kellyja tvrdi da je on posebno bio uzrujan nakon što je, u utorak, govorio na svjedočenju pred jednim odborom parlamenta koji istražuje kvalitetu obavještajnih podataka o Iraku. Članovi odbora ispitivali su ga o tvrdnjama da je vlada preuveličavala značaj obavještajnih informacija, kako bi pojačala svoje argumente za napad na Irak. Gospodin Kelly je priznao da je o toj temi razgovarao s novinarom BBC-ja, no rekao je da on osobno nije bio anonimni izvor informacija za neke ove radio-televizijske mreže, koji su bili kritični prema vladi.

Ovaj slučaj, o kojem ćemo zacijelo slušati još dosta sljedećih dana, za Glas Amerike analizira Toby Harnden, šef washingtonskog dopisništva londonskog dnevnika Daily Telegraph.

Toby Harnden: Radi se o velikom događaju, jasno i o velikoj ljudskoj tragediji. Baš sam razgovarao s jednim kolegom koji prati premijera Blaira u Tokiju – premijer je izgledao stvarno potresen viješću o smrti Davida Kellyja. Odmah je najavio neovisnu istragu koja bi mogla trajati oko šest tjedana.

David Borgida: Kakve će biti implikacije ovog slučaja na američko-britanske odnose?

Toby Harnden: Bez sumnje, ovaj događaj će zakomplicirati stvari. Očito je iz prekjučerašnjeg susreta predsjednika Busha i Tonyja Blaira da postoje razlike u vezi obavještajnih podataka o navodnoj iračkoj nabavi urana u Nigeru. Amerikanci, odjednom, kažu da je podatak netočan, dok Britanci postojano tvrde da nije. Smrt Davida Kellyja ukazuje na to da ćemo možda o ovom cijelom problemu – postojanju iračkog oružja za masovno uništavanje i obavještajnim služabama – saznati još neke, u ovom trenutku, nepoznate činjenice.

“Ako se pokaže da je upravo David Kelly bio izvor sporne informacije, onda će se morati utvrditi što je on u stvari rekao i s kim se sretao, a i BBC treba reći je li on bio izvor tog podatka ili ne” – kaže Toby Harnden. Zbog toga, ovaj britanski novinar smatra da bi političke implikacije ovog tragičnog događaja mogle bi biti vrlo velike, prije svega za britanskog premijera, ali i za predsjednika Georgea Busha.

XS
SM
MD
LG