Linkovi

Anti-bebi pilule iz sedamdesetih - uglavnom neškodljive po zdravlje (19/7/03) - 2003-07-19


Novo istraživanje je pokazalo da negdašnje korisnice anti-bebi pilula s visokom koncentracijom hormona estrogena, - kakve su se koristile sedamdesetih godina -, nisu u nimalo većoj opasnosti od oboljevanja od raka od žena koje nisu uzimale takve pilule, uz jedan izuzetak - ako su, dok su uzimale te pilule, istodobno i pušile!

Ovotjedno izdanje časopisa "Lancet" objavljuje rezultate studije u kojoj je proučavano 17 tisuća žena koje su u periodu od 1968. do 1974. godine bile u dobi u kojoj su mogle rađati djecu. Anti-bebi pilule tog vremena sadržavale su više od dvostruke količine hormona estrogena od današnjih kontracepcijskih pilula.

Uspoređujući stope smrtnosti kod žena koje su koristile kontracepcijske pilule s onima koje su koristile neke druge oblike zaštite od neželjene trudnoće, znanstvenici su ustanovili da, doduše, postoji jaka veza između anti-bebi pilula i raka grlića maternice, ali da su, s druge strane, te iste pilule bile odlično preventivno sredstvo protiv raka maternice. Korištenje pilula nije imalo nikakvog utjecaja na obolijevanje od raka dojke ili drugih zloćudnih tumora.

Korištenje kontracepcijskih pilula nije se očitovalo pojačanim rizikom od srčanih bolesti, osim u slučaju kada se radilo o pušačicama. Kod njih, kombinacija cigareta i anti-bebi pilula udvostručila je rizik od obolijevanja srca. Odnosno, kako je to formulirao voditelj istraživanja Martin Vessey, 'pokazalo se da su oralni kontraceptivi vrlo sigurni, a pušenje vrlo škodljivo.'

XS
SM
MD
LG