Linkovi

150. rođendan Centralnog parka (20/7/03) - 2003-07-19


Jedan od najpoznatijih američkih parkova, Centralni park u New Yorku proslavlja ovog vikenda 150. godišnjicu postojanja. Glavna je rođendanska proslava održana jučer - uz tortu, koncert i vatromet.

Kada je otvoren, 1853. godine, Centralni je park bio prva, u hortikulturnom smislu, uređena zelena površina u Sjedinjenim Državama. Radi se o 341 hektaru zemlje na Manhattanu, oazi mira usred stotina nebodera, gužve i buke najvećeg američkog velegrada. Park ima nekoliko umjetnih jezera, na desetke velikih livada pogodnih za piknike ili, recimo, partiju nogometa ili baseballa, ali i niz pošumljenih područja, kao i nekoliko dječjih igrališta i staza za jogging.

Rođendanska je zabava počela u rano zoru, i još uvijek je u tijeku, trajat će dobro iza ponoći. Svatko je na njoj našao nešto za sebe - bilo da se radilo o predstavi kazališta lutaka, kuglanju na travi, paradi pasa, natjecanjima na dječjim igralištima, natjecanju u streljaštvu, brojnim žonglerima i čarobnjacima ili biciklističkoj utrci. U tijeku je koncert na kojem nastupaju, među ostalima, operne zvijezde tenori Marcelo Alvarez i Salvatore Licitra.

Rođendanska je torta već razrezana, a Marcelo Alvarez i Salvatore Licitra već su - uz pratnju orkestra newyorške policije - otpjevali "Happy Birthday".

XS
SM
MD
LG