Linkovi

Napredak u Iraku (20/7/03) - 2003-07-19


Osnivanje novog Upravnog vijeća Iraka važan je korak u vraćanju Iraka njegovom narodu. Jedan od prvih poteza Vijeća bilo je upućivanje izaslanstva u Ujedinjene narode. Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je da bi Ujedinjeni narodi moraju priznati novu vlast u Iraku:

"Pozivamo članice Vijeća sigurnosti da prihvate ovo izaslanstvo, da ga saslušaju i dočekaju dobrodošlicom, kao što će, nadamo se, dobrodošlicom dočekati osnivanje tog Vijeća i njegovo preuzimanje odgovornosti i ovlasti."

Gospodin Boucher je rekao da je osnivanje Upravnog vijeća Iraka pokazalo da se situacija u Iraku "očigledno mijenja": "Irakom je prije vladao neprijateljski raspoloženi režim, a sada u toj zemlji postoji vladajuća struktura koja nastoji zaštititi sve ljude u Iraku - kako Iračane tako i strance."

Prijelaz s diktature Sadama Huseina na demokraciju potrajat će neko vrijeme. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, "naša koalicija ostat će u Iraku dok naš posao ne bude obavljen. Tek tada ćemo otići i ostavit ćemo za sobom slobodni Irak."

"U operaciji 'Iračka sloboda' ostvarili smo glavne borbene ciljeve, koje smo postavili. Srušili smo režim koji je imao oružje za masovno uništavanje, koji je štitio i podržavao teroriste, koji je kršio ljudska prava i oglušivao se o pravedne zahtjeve Ujedinjenih naroda i svijeta. Sada napredujemo s obnovom te zemlje i pomažemo Iračanima da uspostave vlast koja će ih sve predstavljati."

"U Iraku neće biti povratka na tiraniju," rekao je predsjednik Bush. "Oni koji prijete stabilnosti i redu u toj zemlji doživjet će propast, baš poput režima kojemu su nekada služili."

XS
SM
MD
LG