Linkovi

Recesija u Sjedinjenim Državama trajala samo osam mjeseci? (19/7/03) - 2003-07-18


Skupina poznatih američkih znanstvenika okupljenih u Nacionalnom birou za ekonomska istraživanja – NBER - zaključila je da je recesija u Sjedinjenim Državama okončana. Problem s objavljivanjem takvog zaključka nastao je zbog toga što je – mjereno po bruto nacionalnom proizvodu – gospodarstvo obnovilo svoj rast još u studenom 2001.godine, ali je nezaposlenost nastavila rasti i taj se trend osjeća i danas.

Agencija Associated Press prenosi tvrdnju NBER-a da je recesija u Sjedinjenim Državama trajala – suprotno mnogim mišljenjima - samo osam mjeseci i to od travnja do studenog 2001.godine. Takva su uvjeravanja, međutim, slaba utjeha za rastući broj neuposlenih koji je s 6.4 posto u lipnju dostigao devetogodišnji rekord.

Od najnovijih vijesti iz američkog gospodarstva izdvajamo i sljedeće dvije: Kompanija AOL Time Warner prodat će svoju jedinicu koja proizvodi CD-eve i DVD-eve. Kupac je kanadska tvrtka Cinram International, a cijena je milijardu dolara. AOL je priopćio da će iskoristiti ta sredstva za smanjenje duga koji iznosi 26 milijardi dolara.

Američki proizvođač programa za računala, Microsoft, izvjestio je o povećanju zarade za 26 posto u posljednja tri mjeeca. Direktori Microsofta očekuju porast zarade tijekom godine, ali su upozorili na pad potražnje u Njemačkoj i Japanu.

XS
SM
MD
LG