Linkovi

Haško tužiteljstvo traži razgovor s Mirkom Norcem (18/7/03) - 2003-07-18


Haaško je Tužiteljstvo poslao zahtjev za saslušanjem Mirka Norca Vladinom Uredu za suradnju sa sudom za ratne zločine, potvrđeno je u Haagu. Poziv se tretira kao saslušanje osobe osumnjičene za ratne zločine u dvije operacije hrvatskih vojno-redarstvenih snaga, "Medački džep" u rujnu 1993. godine i "Oluja" u kolovozu 1995. godine.

Za sada su radi odgovornosti za zbivanja u operaciji Medački džep – dakle ratne zločine i teške povrede ratnog i humanitarnog prava s naglaskom na rašireno nasilje nad civilima i sistematsku pljačku i uništavanje naselja –optuženi Rahim Ademi, zapovjednik operativne zone Gospić u vrijeme operacije te zapovjednik glavnog stožera HV-a general Bobetko.

Ademi na slobodi čeka početak sudskog procesa, start suđenja još nije poznat što ostavlja mjesta spekulacijama da su na putu izmjene u optužnici. Tribunal za odgovornost u operaciji "Oluja" optužnicom tereti bjegunca pred međunarodnom pravdom Antu Gotovinu.

Prema izjavi Norčevih odvjetnika datoj Hini, njihov klijent je spreman na razgovor s istražiteljima. Razgovor bi se održao u Tribunalovom zagrebačkom uredu s ponuđenim datumom 12, 13. i 14. kolovoza. Norac je u ožujku nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora radi sudjelovanja u valu nasilja nad Srbima na gospićkom području.

Dodajmo ovome da je predstojnik Vladinog Ureda za suradnju s Tribunalom, Frane Krnić, pozdravio pozitivnu odluku Mirka Norca da prihavti razgovor s istražiteljima Haškog suda. Gospodin Krnić vjeruje da je takva odluka u interesu unirovljenog generala Hrvatske vojske.

Iz Haškog suda, pak, vijest da je Hrvat iz Bosne i Hercegovine Zdravko Mucić oslobođen danas u skladu s odlukom o njegovom prijevremenom puštanju nakon što je odlsužio dvije trećine kazne. Mucić je bio osuđen na devet godina zatvora zbog zločina nad srpskim zatočenicima u logoru Čelebići 1993. i 1994. godine.

XS
SM
MD
LG