Linkovi

Sjevernokorejsko nuklearno oružje (18/7/03) - 2003-07-18


Sjeverna Koreja tvrdi da je dovršila preradu oko osam tisuća iskorištenih uranovih reaktorskih gorivih šipki i time dobila dovoljno plutonija za izradu i do šest nuklearnih bombi. Sjeverna Koreja također prijeti skorim započinjanjem proizvodnje tog oružja. Ukoliko je to istina, ove tvrdnje i prijetnje predstavljaju teško kršenje sjevernokorejskih obveza preuzetih sporazumom iz 1994. godine, o neširenju nuklearnog naoružanja, te sporazuma dviju Koreja o denuklearizaciji. prema odredbama tog sporazuma, Sjeverna Koreja je obećala da neće razvijati nuklearno oružje. U listopadu 2002. godine, Sjeverna Koreja je po prvi put priznala da ima tajni program obogaćivanja urana za proizvodnju nuklearnog oružja. U prosincu je protjerala inspektore Medjunarodne agencije za atomsku energiju. U veljači je ponovno pustila u pogon jedan nuklearni reaktor u Yongbyongu, započevši time proces potreban za proizvodnju nuklearnog oružja.

Istovremeno, Sjeverna Koreja je pojačala prijetnje i provokacije, lansirala raketu u Japansko more na dan kada je novi predsjednik Južne Koreje Roh Moo Hzun, preuzeo dužnost.

Glasnogovornik State departmenta Richard Boucher izjavio je da opasno i nepredvidivo ponađanje Sjeverne Koreje samo jača poziciju Sjednjenih država i njenih saveznika. "Sjeverna Koreja je u prođlosti iznijela mnoge tvrdnje u svezi reprocesiranja urana. Mi smo opetovano govorili da bi svaki njihov pokušaj reprocesiranja, dobijanja plutonija, ostvarivanja napretka na putu prema nuklearnom oružju, za nas predstavljao ralog za duboku zabrinutost, kao i za zabrinutost drugih u regiji".

Sjeverno-korejske prijetnje i kršenja preuzetih obveza dio su dugotrajne ustaljene prakse zastrašivanja kojim se želi dobiti koncesije i pomoć za taj osiromašeni komunistički režim. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je rekao da to neće uspjeti. "Mi inzistiramo da Sjeverna Koreja nepovratno obustavi svoj program razvoja nuklearnog oružja. Zbog toga i radimo na ovom pitanju kroz multilateralu. Mi želimo ostvariti diplomatsko rješenje. Medjutim, mi nećemo dopustiti da nas Sjeverna Koreja ucjenjuje".

Prijetnja ratom neće razriješiti očajnu unutrašnju krizu u Sjevernoj Koreji. Vrijeme je da sjevernokorejski vladari uvide odlučnost Sjedinjenih Država i njenih saveznika na sprečavanju Sjeverne Koreje u naoružavanju nuklearnim oružjem.

XS
SM
MD
LG