Linkovi

'Njemačka ne želi da Europa bude rival Americi' (18/7/03) - 2003-07-18


International Herald Tribune objavljuje članak pod naslovom “Njemačka ne želi da Europa bude rival Americi”. Za nedavnog posjeta njemačkog ministra vanjskih poslova Joschke Fischera Washingtonu postalo je jasno da se Berlin želi ograditi od francuskih planova izgradnje Europske unije kao otvorenog konkurenta Americi. “Europa će biti jaka jedino uz Ameriku, a nikako protiv nje” – izjavio je ministar Fischer.

Kako je za International Herald Tribune izjavio jedan dužnosnik njemačke vlade, “Berlin ne želi da svijet bude višepolaran, već mulilateralan.” To je – piše ovaj list koji izlazi istovremeno u New Yorku i Parizu – razlika od francuskog stajališta, jer Pariz priželjkuje svijet u kojem će Europa biti konkurent Americi, zajedno s Rusijom i Kinom.

Američki dnevnici bave se danas i ovim pitanjem – kada bi građani poznije dobi, iz razloga javne sigurnosti, trebali prestati voziti automobil? Pitanje je postalo aktualno nakon što se prekjučer jedan 86-godišnjak zaletio automobilom u kupce na jednoj tržnici u Santa Monici, u blizini Los Angelesa. Poginulo je devet ljudi, dok ih je teže ranjeno više od dvadeset. Čovjek je čini se – kako tvrde istražitelji – umjesto kočnice pritisnuo gas, a i u prošlosti je imao slične incidente.

Čuju se prijedlozi da se građanima u poznijim godinama nekako ograniči pravo vožnje, no dnevnik Christian Science Monitor upozorava da umirovljenici u prosjeku uzrokuju manje prometnih nesreća od drugih dobnih skupina, pogotovo najmlađih vozača između 16. i 24. godine.

Također iz bostonskog Christian Science Monitora – članak koji savjetuje čelniku Središnje banke Alanu Greenspanu da “izađe malo među obične ljude, da vidi kako prosječan građanin živi”. Alan Greenspan naciju obično impresionira kada, dva puta godišnje, pred Kongresom, govori o općem stanju američkog gospodarstva. “Očito je da je Greenspan vrlo dobro upoznat sa statističkim podacima, no da li on zna koliko je ponekad teško platiti stanarinu, koliko ljudi strahuje da će izgubiti posao, ili da neće imati dovoljno novca kada odu u mirovinu?” – upitao se kongresmen Bernie Sanders, jedini član Zastupničkog doma koji nije niti demokrat, a niti republikanac. On je i pozvao Alana Greenspana da dođe u Vermont, “da vidi kako živi običan narod.”

XS
SM
MD
LG