Linkovi

Rast AIDS-a u Istočnoj Europi (19/7/03) - 2003-07-18


Epidemija AIDS-a i HIV-a i dalje se najbrže širi po Istočnoj Europi i središnjoj Aziji. Prošle godine u tom je području zaraženo još 250 tisuća osoba, čime je ukupan broj zaraženih i oboljelih porastao na preko milijun ljudi.

Dr. Olusoji Adeyi, zdravstveni stručnjak Svjetske banke, kaže da je epidemija AIDS-a najozbiljnija u Rusiji: "Najgore su pogođene Ruska Federacija, Ukrajina i Bjelorusija."

Najnoviji izvještaj Svjetske banke usredotočen je na širenje AIDS-a u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj. Iako je broj oboljelih od AIDS-a na Balkanu još uvijek relativno nizak, zaraza HIV-om dostigla je alarmantne razmjere u visokorizičnim skupinama ljudi, upozorava dr. Adeyi. "To je epidemija, ukoliko epidemiju definiramo kao situaciju u kojoj nalazite više slučajeva neke bolesti nego što bi se moglo očekivati. Dakle, radi se o epidemiji. Bez ikakve sumnje, pred nama je veliki problem."

Bugarska, Hrvatska i Rumunjska dijele nekoliko društvenih uvjeta koji vode do naglog porasta broja zaraženih virusom HIV-a. Među njima su nekonzistentna kvaliteta zdravstvenih usluga, sve veći broj intravenoznih korisnika droga i prostitucija. Najveći izazov usporavanju širenja bolesti predstavlja činjenica da stanovništvo tih zemalja ne osjeća da je ugroženo. Stopa zaraženosti HIV-om među onima koji ne spadaju u visokorizične skupine, kao što su ovisnici o drogama i prostitutke, još je uvijek niska, što otežava osvješćivanje javnosti o potencijalu za daljnje širenje AIDS-a. Štoviše, visokorizične skupine se stigmatiziraju, što znači da je manje vjerojatno da će njihovi problemi privući pozornost vlasti.

Znanstvenici Svjetske banke pozivaju vlade zemalja na Balkanu da intenziviraju informiranje javnosti o tome kako se šire AIDS i HIV. Kako je rekao dr. Adeyi, "Svjetska banka je predana efikasnoj politici i intervencijama koje će zaustaviti epidemiju AIDS-a i HIV-a u ovoj sub-regiji."

XS
SM
MD
LG