Linkovi

Dobri poslovni rezultati američkih kompanija u proteklom tromjesečju (18/7/03) - 2003-07-17


Najveći proizvođač automobila u svijetu – General Motors – zaradio je u proteklom tromjesečju 30 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Razlog smanjenju profita objašnjava se povećanjem kreditnih olakšica koje se daju kupcima GM-ovih vozila. Pa ipak, kako izvještava agencija Reuters, smanjenje zarade nije ni blizu dramatičnih prognoza koje su se mogle čuti na Wall Streetu. Profit General Motorsa iznosio je u drugom kvartalu 901 milijun dolara, dok je u isto vrijeme lani iznosio milijardu i 300 milijuna dolara. Ukupni promet GM-a iznosio je u drugom tromjesečju 48 milijardi i 310 milijuna dolara.

Od današnjih pozitivnih rezultata poslovanja u proteklom tromjesečju izdvajamo najvećeg proizvođača kompjutera u svijetu – I.B.M. Zarada te korporacije u posljednja je tri mjeseca iznosila milijardu i 710 milijuna dolara. Ukupni promet je iznosio 21 milijardu i 630 milijuna dolara, što je za deset posto više od prometa ostvarenog u isto vrijeme prošle godine, bilježi današnji New York Times.

O povećanju profita u proteklom kvartalu izvješćuje i najveći proizvođač bezalkoholnih pića Coca-Cola. Od travnja do kraja lipnja ova je divovska kompanija zaradila više od jedne milijarde i 300 milijuna dolara, što je 11 posto više nego lani u istom razdoblju. Porastu zarade pridonijeli su i novi proizvodi poput Vanilla Coke-a.

Pozitivni rezultati i u zrakoplovnoj kompaniji Delta. Zahvaljujući vladinom pokrivanju troškova uvođenja pojačanih mjera sigurnosti, Delta je u drugom tromjesečju zaradila 184 milijuna dolara. U isto vrijeme prošle godine, ta je zrakoplovna kompanija bila na gubitku 186 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG